Украйна ще наложи санкции на руски олигарси, включително на Олег Дерипаска, след като през миналата седмица САЩ обявиха най-новите си санкции срещу Русия. Това обяви президентът на Украйна Петро Порошенко по време на посещението си в Германия, цитиран от "Ройтерс".

САЩ наложиха нови санкции на Русия
Обновена

САЩ наложиха нови санкции на Русия

Рестриктивните мерки засягат седем руски олигарси

"Преди няколко дни възложих на Службата за сигурност на Украйна, на правителството, на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна да се подготви проекторешение, което скоро ще бъде представено на заседание на Съвета за национална сигурност и отбрана, като ще бъдат наложени санкции. Те ще бъдат максимално синхронизирани с решението на правителството на САЩ, като със сигурност част от санкциите ще засегнат и господин Дерипаска и други олигарси, които днес са сред основните участници в руските процеси", изтъкна Порошенко.

Москва подпомага финансово компаниите, засегнати от санкциите на САЩ

Москва подпомага финансово компаниите, засегнати от санкциите на САЩ

Медведев нарече новите санкции неприемливи и незаконни

Новите санкции на САЩ, обявени в петък, удрят 24 правителствени служители и олигарси, приближени на руския президент Владимир Путин, както и 15 руски компании. В списъка фигурират още шефът на "Газпром" Алексей Милер, шефът на банката ВТБ Андрей Костин, както и собственикът на финансово-промишлената група "Ренова" Виктор Вакселберг.

Причината за налагането им е отговор на предполагаемата руска намеса в американските президентски избори в САЩ през 2016 г.