Съветският поет и математик Александър Есенин-Волпин, който е бил сред първите правозащитници и дисиденти от 1960-те години в СССР и е прекарал години, затворен в психиатрични болници и в изгнание, е починал на 91-годишна възраст в Бостън, съобщи „Франс прес”, позовавайки се на негови приятели в Москва.

През декември 1965 г. Александър Есенин-Волпин организира в Москва демонстрация с участието на около 200 души, призоваваща за открит публичен съдебен процес на двама писатели, арестувани няколко месеца по-рано.

Демонстрацията на централния московски площад „Пушкин” е била безпрецедентна за следвоенния Съветски съюз и е била един от катализаторите на дисидентското движение, в което интелектуалци са говорили против режима, въпреки че са били вкарвани в затвора.

Този първи протест е бил организиран в подкрепа на писателите Юлий Даниел и Андрей Синявский, обвинени, че са публикували произведенията си в чужбина.

Техният прочут процес през 1965-1966 г. доведе до осъждането им на няколко години в затворнически лагер за антисъветска пропаганда.

Ръководителят на правозащитния център "Андрей Сахаров" Сергей Лукашевский написа във „Фейсбук”, че Есенин-Волпин "изложи една проста, но абсолютно революционна мисъл за съветския народ: че гражданите трябва да настояват властите да следват закона".

Есенин-Волпин беше „ренесансов човек: математически логик, обществен активист и поет”, посочи още Лукашевский.

Баща му е известният поет Сергей Есенин, който се самоубива в Ленинград през 1924 г., докато синът му е невръстно бебе. Майка му е била поет и преводач.

След като учи математика в Москва, Есенин-Волпин е бил за първи път изпратен в психиатрична клиника през 1949 г. за писането на „противосъветски” поеми. Той е прекарал общо почти 7 години в психиатрични клиники и вътрешно интерниран в Казахстан.

Есенин-Волпин е бил задържан в психиатрични болници, защото страдал от „патологична честност”, изтъква неговият колега дисидент Владимир Буковски.

Принуден от съветските власти да напусне страната през 1972 г., той отива в САЩ, където учи математика в редица университети, основно в Бостън.