Беларуският външен министър Владимир Макей внезапно почина на 64-годишна възраст. Това съобщи в събота лаконично държавната информационна агенция "Белта".

Макей заема поста от 2012 г.

С нови санкции Канада притиска Беларус да спре да е "инструмент на руския режим"

С нови санкции Канада притиска Беларус да спре да е "инструмент на руския режим"

Новите мерки са насочени срещу 16 компании и 22 беларуски служители

Той присъства на конференция на Организацията на договора за колективна сигурност (ОДКС) - военен съюз на няколко постсъветски държави - в арменската столица Ереван по-рано тази седмица и трябваше да се срещне с руския си колега Сергей Лавров в понеделник.

Преди президентските избори и масовите антиправителствени протести в Беларус през 2020 г. Макей беше един от инициаторите на усилията за подобряване на отношенията на Беларус със Запада и критикуваше Русия.

Той обаче рязко промени позицията си след началото на протестите, като твърдеше, че те са проведени с помощта на Запада.

ISW: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

ISW: Руското разузнаване готви военна провокация в Беларус

Кремъл дава свобода на военните блогъри

"Шокирани сме от съобщенията за смъртта на ръководителя на Министерството на външните работи на Република Беларус Владимир Макей, написа говорителят на руското външно министерство Мария Захарова в канала си в Telegram. Официалните съболезнования ще бъдат публикувани скоро."