Роман Херцог, който като президент настояваше Германия да предприеме икономически реформи през 1990-те години, а също така подчертаваше важността на паметта за Холокоста, е починал на 82-годишна възраст, съобщава "Асошиейтед прес".

Настоящият президент Йоахим Гаук обяви кончината на Херцог, без да дава подробности. В съобщение до вдовицата на Херцог той определи бившия германски държавен глава като "отличителна личност", която "се застъпваше за готовността за реформи и в същото време за съхранение на опитаното и изпитаното".

Херцог, общителен баварец, е бил ръководител на Федералния конституционен съд на Германия, преди да бъде избран за президент през 1994 г., четири години след обединението между ФРГ и ГДР.

Той е бил един от първите държавни ръководители, който предупреждава за съпротивата на Германия да се реформира и нарастващата икономическа стагнация във време, когато 16-годишното управление на канцлера християндемократ Хелмут Кол е било към края си. Германия по това време е изпитвала трудности като безработица в двуцифрено число на фона на опасенията, че нейният трудов пазар е твърде негъвкав.

Херцог, правейки неблагоприятни сравнения между динамиката на Азия и стагнацията в Германия, е изтъквал проблемите с бюрокрацията и регулирането.

"Германия трябва да бъде разстресена", подчертал Херцог в реч през 1997 г., призовавайки германците да оставят настрана алчността и да се опитат заедно да преодолеят "усещането за парализа".

"Песимизмът се превърна в нормален начин на мислене в нашата страна", коментирал веднъж той, допълвайки: "Онези, които искат да отложат или предотвратят големите реформи, трябва да са наясно, че нашата страна ще плати висока цена за това."

Херцог напуска президентския пост, когато първият му мандат приключва през 1999 г., като го наследява Йоханес Рау.

Херцог е роден на 5 април 1934 г. в Бавария. Следвал е право в Мюнхенския университет. Бил е лансиран в политиката от Хелмут Кол, тогава министър-председател на провинция Райнланд-Пфалц.

По-късно е бил културен и вътрешен министър в югозападната провинция Баден-Вюртемберг.

Става заместник-председател на Федералния конституционен съд през 1983 г. и е издигнат за председател през 1987 г.