Фредерик де Клерк, който сподели Нобеловата награда за мир с Нелсън Мандела и като последен президент на апартейда в Южна Африка ръководеше края на управлението на бялото малцинство в страната, почина на 85-годишна възраст, предаде "Асошиейтед прес".

Де Клерк почина след битка с рака в дома си в Кейптаун, потвърди говорител на фондация "Фредерик де Клерк".

Да живее "расовата коректност"!

Да живее "расовата коректност"!

А защо не българската държава да предостави политическо убежище на белите фермери

Де Клерк беше противоречива фигура в Южна Африка, където мнозина го обвиняваха за насилие срещу чернокожите южноафриканци и активистите срещу апартейда по време на управлението му, докато някои бели виждаха усилията му да сложи край на апартейда като предателство.

Именно де Клерк в реч пред парламента на Южна Африка на 2 февруари 1990 г. обяви, че Нелсън Мандела ще бъде освободен от затвора след 27 години. Обявлението наелектризира страна, която от десетилетия беше презряна и санкционирана от голяма част от света заради бруталната си система на расова дискриминация, известна като апартейд.

Със задълбочаването на изолацията на Южна Африка и влошаването на нейната някога солидна икономика, Де Клерк, който беше избран за президент само пет месеца по-рано, също така обяви в същата реч премахването на забраната за Африканския национален конгрес и други политически групи срещу апартейда.

Докато той говореше, няколко депутати напуснаха пленарната зала.

Девет дни по-късно Мандела излезе на свобода.

Четири години след това Мандела беше избран за първия чернокож президент на страната, след като чернокожите южноафриканци гласуваха за първи път.

По това време Фредерик де Клерк и Мандела бяха удостоени с Нобеловата награда за мир през 1993 г. за тяхното често напрегнато сътрудничество за отдалечаването на Южна Африка от институционализирания расизъм към демокрация.

Южна Африка хвърля армията за потушаване на насилието и плячкосванията

Южна Африка хвърля армията за потушаване на насилието и плячкосванията

Всички налични запасняци ще бъдат активирани