Министерството на отбраната на Южна Африка се е подготвило да мобилизира още 25 000 войници, за да помогне за потушаване на кръвопролитните размирици на фона на опасения от нарастване на самоуправството, информира ДПА.

Хаосът избухна в обширни части на страната след хвърлянето в затвора на бившия президент Джейкъб Зума преди седмица. Протестите се превърнаха в неконтролирани погроми, грабежи, палежи и насилие.

Работата по почистването започна на много места днес. Първоначалните оценки са, че щетите достигат стотици милиони и са засегнали около 20 000 работни места.

Българи в Южна Африка: Застрашени сме, мародери палят и грабят

Българи в Южна Африка: Застрашени сме, мародери палят и грабят

Полиция няма, армията също не е дошла

Официални източници продължават да посочват, че загиналите са 72 души, като много други са ранени. Телевизионни кадри на разграбен магазин за хардуер в Питермарицбург показаха откриването на няколко трупа, като очевидци говорят за най-малко още седмина загинали.

Всички налични запасняци ще бъдат активирани, уточни армията, което това ще е една от най-големите военни операции от 27 години на южноафриканската демокрация.

Днес войниците трябваше да се явят в своите части с цялото си оборудване.

Министърът на отбраната Носививе Маписа-Нкакула информира парламента за операцията по-рано през деня, но тя все още не е одобрена от президента Сирил Рамафоса.

Около 5000 войници вече са разположени, за да помогнат на полицията да запази мира в засегнатите райони.

Над 70 души загинаха при размирици в ЮАР

Над 70 души загинаха при размирици в ЮАР

Привърженици на експрезидента Зума мародерстват...

Министърът на полицията Бхеки Челе обяви откриването на десетки хиляди бойни патрони в предградие на Дърбан.

"Някои хора се подготвят за войната там", каза Челе и отбеляза: "Има хора, които се въоръжават - за каквото и да се подготвят", наричайки го "опасна ситуация".

Обиски на жилища са започнали в провинция Гаутенг около Йоханесбург като част от операцията за прекратяване на насилието. "Ще бъде много трудно време в много къщи, в много домове в Южна Африка", предупреди Челе.

Пристанищният град Дърбан и околната провинция Квазулу-Натал са особено засегнати от насилието на тълпата, което накара самоорганизирани групи от граждани да вземат закона в свои ръце, за да защитят домовете и бизнеса си.

В Дърбан, както и в град Александра близо до Йоханесбург, днес се образуваха дълги опашки пред малкото отворени магазини и бензиностанции.

Насилие и погроми заливат Южна Африка след хвърлянето на експрезидента Зума в затвора

Насилие и погроми заливат Южна Африка след хвърлянето на експрезидента Зума в затвора

Най-малко шестима души са убити през уикенда, а 219 са арестувани

Протестите разпалиха расовото напрежение, като най-малко четирима сомалийци бяха убити в очевидно ксенофобски атаки през последните дни.

Днес имаше информации за кръвопролития във Финикс, предградие на Дърбан, след избухване на сблъсъци между индийски и черни общности. Според информации в южноафриканските медии са убити 15 души, но властите все още не са коментирали публично.

Зума беше осъден на 15 месеца затвор, който започна да излежава миналата седмица.

Той е изправен пред комисия за разследване на различни обвинения в корупция по време на управлението му от 2009 до 2018 г., но не изпълни съдебна призовка.

Най-малко 32 убити във вълненията в Южна Африка

Най-малко 32 убити във вълненията в Южна Африка

Най-големите размирици в страната от години