Тед Качински, бивш професор по математика, известен като Юнабомбър, почина в затвора Бътнър, американския щат Северна Каролина, на 81-годишна възраст, съобщава АФП. 

Качински, чиито атаки убиха трима души и раниха десетки други, излежава доживотна присъда за тероризъм.

Качински оправда атаките си с намерението да спре напредъка на модерните технологии.

Неговите бомби са доставяни на ръка или изпратени по пощата в продължение на почти две десетилетия, кат мишените му са от академици до случайни граждани.

Едва след залавянето на Качински и разкриването на самоличността му, ФБР разкри предишния му живот - 167 точки на тест за интелигентност и студент само на 16 години.

През септември 1995 г. той публикува своя манифест от 35 000 думи против модерността във The Washington Post, след обещание, че ще спре бомбардировъчната си кампания, ако го отпечатат.

След като го прочита, неговият отчужден брат Дейвид разбира кой е авторът му и предупреждава ФБР.

След ареста му през 1996 г., Качински беше осъден на доживотен затвор през 1998 г. Когато адвокатите му се опитаха да се пледират за невменяемост, той поиска от съда да ги отхвърли, настоявайки на своята нормалност.

Качински се признава за виновен, което му помага да избегне смъртното наказание.

Дълго време държан в затвор с висока степен на сигурност в Колорадо - такъв, в който са държани и хора като наркобоса Ел Чапо - той беше преместен през 2021 г. в здравния център в Северна Каролина заради заболяване.