Подалият оставка министър за Брекзит Дейвид Дейвис коментира, че се е оттеглил от поста, тъй като политиките на британския премиер Тереза Мей са подкопали преговорите за Брекзит с Брюксел и че британският парламент няма да възвърне пълните си правомощия, след като Великобритания излезе от Европейския съюз.

"Общата насока на политиката ще ни остави, в най-добрия случай, в слаба преговорна позиция и вероятно в неизбежна", пише Дейвис в писмо, с което уведомява Тереза Мей за оставката си.

Министърът по Брекзит подаде оставка

Министърът по Брекзит подаде оставка

Ден след като Мей си осигури подкрепа за плана

"От моя гледна точка неизбежната последица от предложените политики ще бъде предполагаемият контрол на парламента да бъде илюзорен, а не реален", допълва вече бившият министър.

Дейвис също така е предупредил Тереза Мей, че няма да подкрепи споразумение с ЕС, което включва близки отношения между Великобритания и Общността, след като страната формално излезе от блока.  

От своя страна британският премиер е приела оставката на Дейвид Дейвис.

"Бих искал да ви благодаря горещо за всичко, което направихте през последните две години като министър, за да оформите нашето излизане от ЕС", изтъква Тереза Мей.

Питър Боун, който е депутат от Консервативната партия и привърженик на Брекзит, подкрепи решението на Дейвис да подаде оставка и го нарече "принципно и смело".

"Предложенията на премиера за Брекзит, които са само формални, не са приемливи", подчертава Питър Боун.

Малко след оставката на Дейвис, Стив Бейкър, друг висш служител в министерството за Брекзит, подаде оставка от правителството.

Според агенция "Ройтерс", която се позовава на свои източници, след среща в резиденцията на Тереза Мей тя "сякаш е убедила" най-отявлените агитатори за Брекзит в правителството, включително Дейвис, да подкрепят нейното предложение за "зона за свободна търговия на стоки" с ЕС. Обаче Дейвис е изразил безпокойството си във връзка с компромисния план в навечерието на срещата, като в крайна сметка е изпратил писмо до Тереза Мей, определяйки плановете ѝ като "неприложими".

Други консервативни депутати, привърженици на Брекзит, разкритикуваха т. нар. "мирно споразумение", постигнато в резиденцията на Тереза Мей, посочвайки, че плановете на премиера предлагат Брекзит само формално.

Британските медии съобщиха по-рано, че Тереза Мей е имала за цел да привлече всички министри от кабинета да подкрепят стратегията ѝ за Брекзит, но ако не успее да спечели подкрепата на всички, тя е готова да уволни министрите си.