Решаването на въпроса за статута на Йерусалим е невъзможно без териториално деление между Израел и Палестина. Това е заявил руският външен министър Сергей Лавров пред радио „Ехото на Москва" днес.

„Когато някой, било то Израел или Палестина, заявява: „Йерусалим ще бъде мой", това никога няма да проработи. Ще проработи само онова, което бъде отражение в междудържавен формат на нещо, което вече съществува в конфесионална форма", е заявил Лавров.

По думите на руския пръв дипломат никой не очаква от Израел да разруши или да отнесе със себе си големите еврейски селища, но палестинците трябва да получат в замяна онова, което е близко до това, което ще вземе Израел.

Според Лавров това трябва да бъде част от общото урегулиране, при което Палестина и Израел да се договорят за граници със задължителна размяна и в този контекст не може да се избяга от решаване на въпроса за Йерусалим и решаването на проблемите на бежанците.

Ние виждаме това така: западен Йерусалим да бъде израелски, а източен Йерусалим - палестински, а светите места да бъдат само под международно управление", е подчертал Лавров.