Френският външен министър определи подхода на Доналд Тръмп към Китай като "не много умен", предупреждавайки новоизбрания американски президент да не заплашва и да не мъмри Пекин, след като "ние не говорим по този начин на партньор".

Жан-Марк Еро отговори на заплахите на Тръмп за търговска или валутна война с Китай, както и неговото изненадващо решение да говори директно по телефона с президента на Тайван Цай Ингвен, съобщава "Гардиън".

Пекин се оплака във връзка с телефонния разговор, когото тя видя като нарушаване на принципа на политиката на "Единен Китай", която официално разглежда иначе самоуправляващия се остров като неизменна част от китайската държава.

В необичаен публичен съвет към следващия американски президент, Еро коментира пред френска телевизия: "Внимавайте с Китай. Това е голяма страна. Може да има разногласия с Китай, но ние не говорим така с партньор. Трябва да избягваме влизането в спирала, където нещата са извън контрол".

"Когато Китай чувства, че някой оспорва единството му, това не е непременно много умно. Ние ще трябва да бъдем много внимателни, но ние можем да се надяваме, че с течение на времето Тръмп и екипа му научиха достатъчно, за да управляват несигурната работа с повече хладнокръвие и отговорност", допълни френският първи дипломат.

Тръмп се изказа твърдо по темата в неделя, подчертавайки, че САЩ не е задължително да се придържа към дългогодишната си позиция, че Тайван е част от "Единен Китай".