До края на тази година западната военна помощ за Украйна може да се върне на нивата от началото до средата на 2023 г., но бъдещето е неясно. Това съобщиха в нов доклад експерти от изследователския център на института Кил, цитиран от BBC.

Размерът на подкрепата е намалял рязко в сравнение с миналото лято, но това ще се промени благодарение на законопроекта за военна помощ на САЩ за почти 61 милиарда долара, подписан вчера.

През двете години на войната Западът обеща на Украйна около 250 милиарда евро и вече е отпуснал почти три четвърти от тези пари, изчислиха по-рано експерти от института.

До началото на 2024 г. Съединените щати играеха ключова роля в доставките на оръжия, но след това миналогодишните средства пресъхнаха и Европа успя да настигне САЩ по обем на военната помощ за Украйна и да я изпревари във финансовата помощ.

"Преди края на 2024 г. западната подкрепа може отново да достигне нивата, наблюдавани в началото до средата на 2023 г., но остава голяма несигурност относно това какво ще се случи след това", предупреждава Кристоф Требеш, ръководител на група в мозъчния тръст Килския институт, който проследява помощ за Украйна.

Според него одобреният американски пакет ще осигури само "временен отдих, но не и фундаментална повратна точка" във войната.

"Ако САЩ не приемат допълнителни пакети за помощ в края на 2024 г. или началото на 2025 г., Украйна вероятно ще се сблъска с подобни дефицити през 2025 г.", казва Требеш.

САЩ тайно са доставили на Украйна ракети с голям обсег ATACMS

САЩ тайно са доставили на Украйна ракети с голям обсег ATACMS

Подкрепа срещу руската агресия