Спад в подкрепата към президента на САЩ Джо Байдън от април насам, основно от съпартийци демократи, докато неговата администрация се бори с Конгреса, за да изпълни предизборните обещания, а повече американци се притесняват от непостоянно икономическо възстановяване. Това показва ново социологическо проучване на "Ипсос" за "Ройтерс".

Национално допитване, проведено между 11 до 17 юни, показва, че Байдън все пак е по-популярен от републиканския си предшественик Доналд Тръмп: 55% от възрастните одобряват представянето на Байдън в Белия дом, а 65% харесват отговора му на пандемията от коронавируса. Към този момент преди четири години около 36% от възрастните одобряваха работата на Тръмп.

Все повече американци обаче не одобряват ръководството на Байдън по отношение на икономиката, насилието с огнестрелни оръжия и данъчното облагане, като най-големият спад идва в рамките на Демократическата партия на Байдън, особено сред хората под 40-годишна възраст, небелите демократи или онези, които не са завършили колеж.

Икономиката замени здравеопазването и заразата като най-голяма грижа, като близо една четвърт от анкетираните възрастни са я определили за най-важния проблем. Повечето американци са притеснени от нарастващите разходи за живот, а обществеността е почти равномерно разделена относно това колко правителството трябва да направи, за да подобри нещата.

48% процента от анкетираните са заявили, че одобряват управлението на икономиката на Байдън, което е с 4 пункта по-малко от подобно проучване, проведено през април. Броят на американците, които не одобряват действията на Байдън по отношение на икономиката, са нараснали с 4 пункта до 43%.

Социологът Райън Пуджалес, който гравитира към демократите, коментира, че много хора все още усещат, че са далеч от нормалното.

"Има огромно нетърпение" към икономиката, изтъква Пуджалес, като допълва: "Всички бяха останали блокирани по домовете си. Мнозина загубиха работата си или са загубили близки."

Само 35% от страната смятат, че американската икономиката се насочва в правилната посока, а 44% казват, че са "много притеснени", че цените ще продължат да се покачват, показва социологическото допитване.

Сред демократите 78% са посочили, че одобряват икономическата програма на Байдън, което е със 7 пункта по-малко от април, докато броят на демократите, които не одобряват икономическия му план, е нараснал с 6 пункта до 15%. Това включва спад в одобрението с 11 процента сред демократите на възраст под 40 години, спад в одобрението с 8 пункта сред демократите от малцинствата и демократите без висше образование.

Въпреки очаквания 7% ръст на икономиката тази година, правителствените статистически данни показват, че възстановяването на работните места след пандемията изостава най-много сред расовите и етническите малцинства и хората без колеж.

Според Бюрото по трудова статистика безработицата сред чернокожите например е била 9,1% през май, в сравнение с 5,1% за белите. Безработицата за притежателите на диплома от висше учебно заведение е била 3,2% през май, по-малко от половината от нивото на безработица от 6,8% за тези със само средно образование.

Междувременно броят на американците, одобряващи позицията на Байдън по отношение на насилието с огнестрелни оръжия, е спаднал с 8 процента и 11 на сто сред демократите от април до юни.