Подкрепата за германския канцлер Ангела Меркел се е повишила до най-високото си ниво през настоящата година. Това показва ново социологическо проучване, само четири дни преди будещите огромно любопитство избори в три провинции, ала нейната консервативна партия не се възползва от това, отбелязва „Ройтерс”.

Проучването на „Форса” показва, че Меркел, която среща съпротива в Германия заради своята политика на отворени врати към мигрантите, би спечелила 50% от гласовете при хипотетични избори по подобие на президентските срещу нейния съперник, лидера на Социалдемократическата партия Зигмар Габриел, който би получил подкрепата на 13% от избирателите.

Нейният рейтинг се покачва с два процентни пункта спрямо последното проучване.  

Въпреки това консервативният блок, съставен от Християндемократическия съюз (ХДС) на Меркел и баварския Християнсоциален съюз (ХСС), остава без промяна с подкрепа от 35%. Социалдемократическата партия, младшият партньор в управляващата голяма коалиция, бележи спад с един процентен пункт до 23%.

Антиимигрантската „Алтернатива за Германия”, която се очаква да се представи добре на изборите в неделя в провинциите Баден-Вюртемберг, Райнланд-Пфалц и Саксония-Анхалт, бележи ръст с един процентен пункт до 10 на сто.  

Изборите в трите провинции се възприемат като първия изборен тест за Меркел за нейната миграционна политика след тежки осем месеца, след като тя загуби подкрепа заради справянето ѝ с кризата, отваряйки разцепление в коалицията си и изпадайки в противоречия с много страни от Европейския съюз.