Подкрепата за консерваторите на германския канцлер Ангела Меркел е спаднала под 30% за първи път. Това показва ново социологическо допитване, като коалиционните партньори на Меркел от Социалдемократическата партия отбелязват лек ръст в подкрепата година преди федералните парламентарни избори, съобщава „Ройтерс”.

Проучването на социологическата агенция INSA за в. „Билд” дава на консерваторите на Меркел 29,5 процента подкрепа, което е най-ниското равнище, измервано от тази социологическа агенция.

Социалдемократите отбелязват ръст от 1%, но все още са далеч назад с 22 процентни пункта, докато дяснопопулистката и антиимигрантска партия „Алтернатива за Германия” остава с непроменена подкрепа от 15 на сто.  

Популярността на Меркел се срина, след като тя започна политиката си на отворени врати за мигрантите през миналата година, въпреки че се беше възстановила до известна степен през последните няколко месеца. Очаква се канцлерът да се бори за четвърти управленски мандат през септември 2017 г.

„Алтернатива за Германия” постигна много добри резултати на регионалните избори по-рано през годината, като социолозите изтъкват, че мнозина избиратели са разочаровани от дясно-лявата управляваща коалиция на Меркел.

Зелената партия отбелязва спад от 0,5 процента до 11 процента подкрепа. Радикалната Лява партия запазва подкрепата си от 12 на сто.

Германия отива към най-вълнуващите избори в историята си”, отбелязва шефът на INSA пред „Билд”.

Други социологически допитвания показват сходни тенденции.