Подкрепяна от Иран милиция в Сирия е изстреляла няколко ракети към северната част на Израел в ранните сутрешни часове днес, но те не са достигнали границата, обявиха от израелската армия, цитирани от местни медии.

Според въоръжените сили на Израел нападението е извършено от членове на шиитска милиция, действаща под командването на Революционната гвардия на Иран.

Хизбула свали израелски дрон в Южен Ливан

Хизбула свали израелски дрон в Южен Ливан

Безпилотният самолет е в ръцете на групировката

Израелските въоръжени сили уточниха, че ракетите са били изстреляни от предградия на сирийската столица Дамаск.

Предполагаемата атака е станала на фона на информации за поредица от въздушни удари срещу проиранска милиция в Източна Сирия, при които са загинали 18 бойци, отбелязаха от Сирийския център за наблюдение на човешките права, чието седалище е във Великобритания.

В изявление въоръжените сили на Израел изтъкват, че "държим сирийския режим отговорен за всяко действие, което се случва в Сирия".

В публикация в "Туитър" говорителят на арабски език на израелската армия предупреди режима на Башар Асад в Сирия, че щял да "плати цената" за това, че позволява на Иран и неговите проксита да използват Сирия като база за операции срещу еврейската държава, или като си затваря очите за техните действия или чрез активно сътрудничество с тях.

"Това не е скрито от нас", написа говорителят.

"Хамас" приветства атаката на "Хизбула" срещу Израел

"Хамас" приветства атаката на "Хизбула" срещу Израел

Израел отвърна на огъня в неделя

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права въздушните удари срещу проирански милиции са извършени в района на Албу Камал близо до границата с Ирак.

Няма официални изказвания за това кой стои зад атаката.

"Военни самолети, чиято идентичност не е известна досега, удариха превозни средства и позиции на иранските сили и присъдружни на тях милиции", уточняват от сирийския център, допълвайки: "Осемнайсет бойци бяха убити, но националността им все още не е установена."

Ударите са поразили база, принадлежаща на Народни мобилизационни сили, уточни саудитската държавна телевизия "Ал Арабия", позовавайки се на източници в района.

"Ал Арабия" заяви, че в базата, която се намира в района на Ал Букамал, също така се помещават сили от ливанската радикална групировка "Хизбула".

От средата на юли насам пет оръжейни склада и тренировъчни лагери, принадлежащи на Народните мобилизационни сили, са били ударени при нападения.

"Хизбула" удари военна база на Израел с противотанкови ракети, той отвръща

"Хизбула" удари военна база на Израел с противотанкови ракети, той отвръща

Нови "закачки" между Израел и "Хизбула"

Народните мобилизационни сили обвиниха както Израел, така и САЩ за неотдавнашна серия от взривове и наблюдения на дронове в техни бази. Израел не е коментирал.

Вчера вечерта взривове са избухнали на сирийската страна на границата в същите райони, където Fox News съобщи миналата седмица, че Иран строи ново военно съоръжение, което може да приюти хиляди войници и складове за съвременно оръжие.

Не е ясно дали това е същата база.

Позовавайки се на източници от западните специални служби, Fox News посочи, че базата се намира в близост до границата между Сирия и Ирак и нейното строителство се контролира от Революционната гвардия на Иран.