Сирийски бунтовници, подкрепяни от турските военни, завзеха град Найраб в северозападната провинция Сирия в Идлиб, заявиха във вторник турски и бунтовнически представители, че първата зона е завзета от напредващите сирийски правителствени сили, съобщава "Ройтерс".

Силите на сирийския президент Башар Асад, подкрепени от руските военновъздушни сили, се опитват да върнат последния голям държан от бунтовниците район в Сирия след девет години война

Турция реагира, изпращайки хиляди войски и техника в региона, за да подкрепи бунтовниците в съпротивата им срещу настъплението. "С помощта на нашите турски приятели ние възвърнахме контрола над стратегическия град Найраб, портата на Саракеб, след изгонването на руските терористични милиции", заяви Юсеф Хамуд, говорител на подкрепяната от Турция национална армия.

Турски служител по сигурността заяви, че турските военни са подкрепили бунтовническата офанзива и че екипи за обезвреждане на бомби и бунтовниците сега разчистват града, разположен на около 20 км югоизточно от Идлиб, държан от бунтовници.

Следващата им цел е превземането на стратегическия град Саракеб, където главната магистрала на Сирия север-юг, свързваща Дамаск и Алепо, среща пътя на запад към Средиземноморието.

"Това ще се случи скоро. Режимът понесе тежки загуби при сблъсъците снощи. Също така е иззето сериозно количество оръжие и боеприпаси", заяви турският представител пред "Ройтерс".

Той обясни, че не е имало сблъсък между турски и руски сили при Найраб и че нито един турски войник не е загубил живота си в сблъсъците.

На пресконференция в Анкара, преди да замине за Азербайджан, Реджеп Ердоган заяви, че руска делегация трябва да пристигне в Турция в сряда, за да обсъди ситуацията. "Все още няма пълно споразумение между Макрон ... Меркел и Путин", каза той. 

В събота Ердоган заяви, че Турция е съставила "пътна карта" за Сирия след разговори с тримата лидери, докато Кремъл заяви, че обсъжда възможността за провеждане на четиристранна среща на върха.

Сирийската обсерватория заяви в понеделник, че правителствени сили са поели контрола над още 10 града в южните райони на провинция Идлиб за по-малко от 24 часа.

Правителствената офанзива може да е последната глава във войната, която опустоши градове след избухването на въстание срещу президента Башар Асад през март 2011 г.

Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Русия няма да спре подкрепата си за сирийската офанзива в Идлиб

Защото е "капитулация пред терористите и дори награда за тяхната дейност"