Когато икономиката на Шри Ланка се срина през 2022 г., хората потърсиха работа в чужбина - включително бивши войници, които се присъединиха към силите, воюващи в Украйна след инвазията на Русия, съобщава "Франс прес".

Сега ветераните - някои от които са разменили спестяванията си за това, което са смятали за доходоносна, невоенна работа - отчаяно искат да се върнат у дома.

Парламентът на Коломбо миналия месец започна разследване, за да проследи най-малко 2000 калени в битки шриланкийци, за които се твърди, че са се записали от двете страни на войната в Украйна, включително в редовните въоръжени сили и наемнически групировки.

Без комуникация от месеци и данни за най-малко 16 убити и 37 ранени граждани на Шри Ланка, обезумели семейства умоляват политиците за помощ.

Шри Ланка: Около 280 наши граждани са вербувани в руско-украинската война

Шри Ланка: Около 280 наши граждани са вербувани в руско-украинската война

Повечето са били вербувани за руската армия и са били измамени с обещания за високи заплати

Правителството твърди, че около дузина шриланкийци са държани като военнопленници в Украйна, след като са били привлечени там в търсене на работа.

Реклами, споделени в групи в WhatsApp на пенсионирани военни, обещават месечни заплати от над 2100 долара - 13 пъти повече от средния доход в Шри Ланка.

Обещават се и парцели земя в Русия, където чуждестранните бойци и техните семейства биха могли да се установят.

Безпрецедентна икономическа криза в началото на 2022 г. доведе до изчерпване на чуждестранна валута на Шри Ланка за внос на храни, горива и други основни стоки - и в крайна сметка неизпълнение на външния дълг.

Войната в Украйна причини тежки загуби сред рускитете войски и Москва търси още бойци по целия свят.

Шри Ланка поддържа голяма армия в сравнение с 22-милионното си население от края на продължилата десетилетия гражданска война срещу сепаратистките тамилски тигри през 2009 г.

Най-малко осем бивши военни от Шри Ланка са загинали във войната в Украйна

Най-малко осем бивши военни от Шри Ланка са загинали във войната в Украйна

Реалният брой на убити граждани на тази страна може да много по-висок

Смята се, че Москва е наела хиляди чуждестранни бойци, много от които от Южна Азия.

Нито Русия, нито Украйна разкриват колко чужденци служат в техните въоръжени сили или колко държат като военнопленници.

Коломбо остана неутрален във войната в Украйна. Информацията, че руските власти са подкрепили набирането на бивши войници от Шри Ланка обаче породи напрежение.

Най-малко 22-ма шриланкийци, които са се присъединили към руските сили, са успели да дезертират, да избягат и да се завърнат у дома.

"Те са били подлъгани", заяви говорителят на министерството на отбраната Налин Херат.