Премиерът на Шри Ланка Ранил Викремесингхе предупреди за остър недостиг на храна, докато островната нация се бори с опустошителна икономическа криза и обеща, че правителството ще закупи достатъчно тор за следващия сезон на засаждане, за да увеличи реколтата, предава Ройтерс.

Решението от април миналата година на президента Готабая Раджапакса да забрани всички химически торове намали драстично добивите и въпреки че правителството отмени забраната, все още не е осъществен значителен внос.

"Макар че може да няма време за получаване на тор за този сезон (май-август), се предприемат стъпки за осигуряване на адекватни запаси за сезона септември-март", каза премиерът Ранил Викремесингхе в съобщение в "Туитър" късно в четвъртък.

Зависимата от туризма Шри Ланка е изправена пред остър недостиг на валута, горива и лекарства, а икономическата активност се забави и почти спря.

Управителят на централната банка на страната каза в четвъртък, че чуждестранна валута е била осигурена от заем на Световната банка и парични преводи за плащане на доставките на гориво и газ са направени, но доставките все още не са осъществени.

Инфлацията достигна 29,8% през април, като цените на храните се повишиха с 46,6% на годишна база.

Тъй като гневът срещу правителството се разпространява, полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да отблъсне стотици протестиращи студенти в Коломбо в четвъртък. Протестиращите настояват за свалянето на президента, както и на премиера.

Икономическата криза идва от съчетанието на пандемията от COVID-19, която блокира туризма, нарастващите цени на петрола и популистките намаления на данъците от правителството на президента Раджапакса и брат му Махинда, който подаде оставка като министър-председател миналата седмица.

Други фактори включват силно субсидираните вътрешни цени на горивата и решението за забрана на вноса на химически торове.

Групата на седемте икономически сили Г-7 подкрепя усилията за облекчаване на дълга на Шри Ланка, казаха финансовите лидери на Г-7 в четвъртък в проект на комюнике от среща в Германия, след като Шри Ланка не успя да изплати държавния си дълг

Говорител на Международния валутен фонд каза, че наблюдава много внимателно развитието и че се очаква виртуална мисия в Шри Ланка да приключи технически разговори за възможна програма за заем на 24 май.

Шри Ланка разположи бронирани машини и войски в столицата

Шри Ланка разположи бронирани машини и войски в столицата

На силите за сигурност е наредено да стрелят по участници в палежи и вандализъм