Властите на Шри Ланка разположиха бронирани превозни средства и войски по улиците на столицата в сряда, два дни след като проправителствени тълпи нападнаха мирни протестиращи, предизвиквайки вълна от насилие в цялата страна, съобщава АП.

На силите за сигурност е наредено да стрелят по онези, за които се смята, че участват в насилието, тъй като спорадичните палежи и вандализъм продължават въпреки строгия полицейски час в цялата страна, който започна в понеделник вечерта.

Антиправителствените протестиращи настояват за оставките на президента Готабая Раджапакса и брат му, който се оттегли от поста министър-председател тази седмица, заради дългова криза, която почти доведе до фалит на Шри Ланка и остави хората пред остър недостиг на гориво, храна и други неща от първа необходимост. През последните няколко дни осем души загинаха и над 200 бяха ранени при атаки, при които тълпи подпалиха сгради и превозни средства.

Бронирани камиони с войници напредват в някои райони на Коломбо. Въпреки полицейския час, някои протестиращи се прегрупираха срещу офиса на президента, за да продължат демонстрациите, започнали преди повече от три седмици. Полицията съобщи по високоговорители, че е незаконно престояването на обществени места по време на полицейския час.

Видеоклипове, публикувани в социалните медии, показват военни камиони, които се движат от столицата, заедно с войници, каращи мотоциклети и поставящи контролно-пропускателни пунктове в цялата страна на фона на опасенията, че политически вакуум може да проправи пътя за военен преварт.

Висшият служител на Министерството на отбраната Камал Гунаратне отрече спекулациите за военни поемащи властта на пресконференция, проведена с началниците на армията и флота на страната.

"Никой от нашите офицери няма желание да поеме управлението. Никога не се е случвало в нашата страна и не е лесно да се направи тук", каза Гунаратне. Президентът Раджапакса е бивш висш офицер от армията и остава официален министър на отбраната на страната.

Гунаратне каза, че армията ще се върне в казармите си, след като ситуацията със сигурността се нормализира.

Държавният департамент на САЩ изрази загриженост относно разполагането на военни сили. Говорителят Нед Прайс каза, че "следи отблизо разполагането на войските, нещо, което ни тревожи".

Напускането на премиера създаде административен вакуум без кабинет, който се разпадна автоматично с неговата оставка.

Командирът на флота Нишанта Улугетене каза, че бившият премиер Махинда Раджапакса е защитен във военноморска база в Тринкомали на североизточното крайбрежие.

След като Махинда Раджапакса подаде оставка, той и семейството му бяха евакуирани от официалната му резиденция чрез хиляди протестиращи, които се опитваха да проникнат в строго охраняваната сграда от колониалната епоха.

Индийското посолство отрече спекулациите в социалните медии, че "някои политически лица и техните семейства са избягали в Индия" и също така отхвърли спекулациите, че Индия изпраща войски в Шри Ланка.

Министерството на външните работи на Индия потвърди подкрепата си за Шри Ланка във вторник, заявявайки, че е предоставило 3,5 милиарда долара, за да помогне за преодоляване на икономическата криза, и е изпратило основни артикули като храна и лекарства.

В понеделник поддръжници се събраха в официалната резиденция на премиера, за да призоват Махинда Раджапакса да остане на поста. След срещата тълпи, подкрепящи правителството се сбиха с протестиращи, които са се настанили в близост до резиденцията на министър-председателя и офиса на президента, настоявайки за оставките им, докато полицията наблюдава и не прави нищо, за да ги спре. В цялата страна гневните граждани реагираха с нападки срещу поддръжници на правителството и политици от управляващата партия.

Осем души, включително депутат от управляващата партия и двама полицаи, бяха убити, а 219 бяха ранени при насилието, съобщи министерството на отбраната. Освен това са изгорени 104 сгради и 60 превозни средства.

Проправителствените тълпи са преследвани, бити и събличани. Когато се разчу къде автобусите откарват привържениците на правителството, хората ги подпалиха. Бяха атакувани домове на поддръжници на правителството, а някои предприятия бяха опожарени.

Европейският съюз призова властите да започнат разследване на събитията и да потърсят отговорност от онези, които са подбудили и извършили насилието.

Шри Ланка е пред фалит и е спряла плащанията на 7 милиарда долара чуждестранни заеми, дължими тази година от 25 милиарда долара, дължими до 2026 г. Общият й външен дълг е 51 милиарда долара.

Недостигът на чуждестранна валута доведе до спад на вноса и остър недостиг на стоки от първа необходимост, включително храна, газ за готвене, гориво и лекарства. В продължение на месеци хората са принудени да стоят на дълги опашки с часове, за да купят ограничените запаси, като мнозина се връщат без нищо.

Протестиращите обвиняват за икономическата криза предполагаемата корупция и стил на управление на братя Раджапакса.

Шри Ланка започна преговори с Международния валутен фонд за спасителен план и започва преговори за преструктуриране на дълга с кредиторите.

Централната банка в сряда призова президента и парламента бързо да възстановят политическата стабилност, предупреждавайки, че икономиката е изправена пред заплаха от по-нататъшен колапс до дни.

"Дори за да постигнем напредък в преструктурирането на дълга, се нуждаем от стабилно правителство. Необходими са кабинет, парламент, министър-председател, финансов министър", каза управителят на централната банка Нандалал Верасингхе. "Без такава администрация е много трудно да постигнем някакъв напредък.

Гневна тълпа запали имоти на премиера на Шри Ланка

Гневна тълпа запали имоти на премиера на Шри Ланка

От миналия месец Шри Ланка беше обхваната от демонстрации заради покачващите се цени и спиранията на тока