САЩ искат да воюват срещу глобалния тероризъм не с меч, а със скалпел. Секретните операции отдавна са изпитано средство в американския арсенал. Но обществеността започва да задава въпроси за ползата от тази стратегия, коментира "Дойче веле".

Методът на меча: това са войните в Ирак и Афганистан - 6700 убити войници и една общественост, която не е склонна повече да приема онова, което президентът Обама иска от нея. Методът на скалпела: това са секретни операции в една дузина страни от Северна Африка през Пакистан до бившите съветски републики, провеждани от американските тайни служби, от специални части на армията и наемнически фирми.

Тези дни в. "Ню Йорк Таймс" писа за войните в сянка срещу терористичната мрежа Ал Кайда. Поводът - от идването на власт на Обама броят на тези войни рязко се е увеличил. По време на предизборната кампания Обама обещаваше повече прозрачност в бъдещите военни операции. Но от обещанието му не остана нищо.

Америка е във война. А войните - с меч или със скалпел - рядко протичат по план. Така наречените "колатерални щети" не са рядкост и при секретните операции. Последните отдавна са любим инструмент в арсенала не само на американското правителство, напомня политологът Дан Райтър от Университета Емъри в Атланта:

"Предимството и изкушението на секретните операции е, че при тях има възможност да се отхвърли отговорността за тях. Съответното правителство се надява, че по този начин може да постигне целите си, без да поема възникващите разходи."

Понякога обаче някоя операция се проваля или бива разкрита. Христоматийният пример, разбира се, е нахлуването в Куба през 1961. В такива случаи рискът от неуспеха е по-голям от евентуалната полза. Друга опасност, на която обръщат внимание специалистите, се състои в объркването на задачите и на ролите; заличават се и границите между различните организации.

Пол Салопек от в. "Чикаго Трибюн", който е разследвал тайните американски акции в Сомалия, обръща внимание и на още един аспект:

"Американците не се виждат никакви в Сомалия. При това положение за медиите е трудно да информират за дейността на САЩ, тъй като официално Америка изобщо я няма там. Това по същество е една скрита война, за която нашата общественост не знае нищо."