Въоръжените сили на Украйна са загубили някъде между 10 и 13 хиляди досега във войната срещу Русия, каза президентският съветник Михайло Подоляк пред украинската телевизия "Канал 24", предава Ройтерс.

Думите му са първата оценка на загиналите от края на август, когато ръководителят на въоръжените сили каза, че близо 9000 военни са били убити.

"Имаме официални данни от генералния щаб, имаме официални данни от висшето командване и те възлизат на (между) 10 000 и 12 500 до 13 000 убити", каза Подоляк пред "Канал 24".

"Отворени сме да говорим за броя на загиналите", добави той, като каза, че повече войници са били ранени, отколкото са загинали.

Миналия месец началникът на Съвместното командване на началник-щабовете на САЩ Марк Мили изчисли, че руската армия е загубила повече от 100 000 свои войници убити и ранени в Украйна и добави, че въоръжените сили на Киев "вероятно" са претърпели подобни загуби.

Съветникът на украинския президент Володимир Зеленски Олексий Арестович, говорейки във видео интервю в сряда, каза, че броят на загиналите в Русия е около седем пъти по-голям от този в Украйна.

Припомняме, че в сряда възникна напрежение след изказване на председателя на Европейската комисия, че Украйна е загубила около 100 хиляди войници. След това тези думи бяха заличени от изказването, като украинските власти обявиха, че само те могат да решат кога и как да съобщят броя на загиналите войници, тъй като това било "чувствителна информация". В редактирането изказване на Урсула фон дер Лайен бе уточнено, че тя е имала предвид броя на убитите и ранените войници.

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца

Би Би Си се позовава на открити данни на национално и регионално ниво