Европейската комисия премахна от видеообръщението и писменото изявление на своя председател Урсула фон дер Лайен информацията за големия брой загинали украински военнослужещи и цивилни от февруари насам, съобщава Руската служба на Би Би Си.

Както съобщихме по-рано, в сряда сутринта ръководителят на Европейската комисия пое инициативата за създаване на специален съд за разследване на руски военни престъпления, както и за използване на замразените руски активи за възстановяване на Украйна.

След около половин час в акаунта в "Туитър" на шефа на Европейската комисия се появи редактиран вариант на изявлението. Той не включва фразата: "Към днешна дата са убити приблизително 20 000 цивилни и повече от 100 000 военни", но изрезката се вижда на видеото.

"Интерфакс-Украйна" цитира коментар на представителя на президента на Украйна Сергей Никифоров, според който достоверна информация за загубите трябва да се дава само от началника на Генералния щаб, министъра на отбраната или върховния главнокомандващ (президента) на Украйна.

Той добави, че украинският президент Володимир Зеленски ще публикува официални данни, "когато настъпи подходящият момент", тъй като това е чувствителна информация.

Генералният щаб на въоръжените сили на Украйна заяви пред УНИАН, че данните, дадени от Урсула фон дер Лайен, не отговарят на действителността.

"Не можем да потвърдим тази цифра. Подчертаваме, че загубите на украинската армия са служебна информация и попадат под забрана за разкриване. В същото време, ако казаното от ръководителя на Европейската комисия ще позволи на страната агресор да бъде потърсена отговорност, ние можем само да подкрепим действия, които ще допринесат за законното наказание на тези, които устроиха геноцида на украинския народ.

Европейската комисия по-късно обясни, че цифрите за загубите на украинската страна, които ръководителят на ведомството Урсула фон дер Лайен каза по-рано, включват както убити, така и ранени.

Представителят на Европейската комисия Дана Спинант обясни на страницата си в Туитър какво е имала предвид Фон дер Лайен.

"Много благодаря на онези, които посочиха неточността на числата в предишната версия на това видео. Оценката, използвана от външни източници, се отнасяше за загубите, тоест както убити, така и ранени, и трябваше да покаже бруталността на Русия ," написа тя.

Припомняме, че по оценки на САЩ, ако се броят загиналите и ранените, загубите на Русия в Украйна надхвърлят 100 000 души. Тази цифра е съпоставима с нашата оценка на невъзстановимите загуби на Русия, посочват още от BBC. Украинският генерален щаб оценява загубите на Москва на 77 000 души.

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца

Какви са руските загуби в Украйна за девет месеца

Би Би Си се позовава на открити данни на национално и регионално ниво