Войната в Украйна ще приключи през 2023 година. Русия постепенно върви към военно изтощение. Това заяви съветникът на президента на Украйна Володимир Зеленски Михайло Подоляк в интервю за БНТ. 

На руснаците им остават все по-малко крилати ракети. Разбирам, че там има още ирански дронове, но виждаме нарастваща деморализация сред руските войници, конфликти между политическия елит на Руската федерация, невъзможност на руската икономика да осигури военните нужди. Разбира се, това не е въпрос на една, две или три седмици, това е въпрос на определено време, когато Русия по-нататък няма да може поради липса на ресурси да води такива експанзивни действия, заяви той в отговор на въпроса кога точно ще приключи войната.

От другата страна, е Украйна, на която от военна гледна точка все повече помагат партньорите ѝ. Ние получаваме оборудване и въоръжение.  Сега водим преговори и сме на етап финализирането им относно танкове, а това е много важно, за да имаме възможност да извършим контранастъпление.

Пригожин съобщи за още едно взето село северно от Бахмут

Пригожин съобщи за още едно взето село северно от Бахмут

Пръстенът около града се затваря

За Подоляк, трябва да постигнат две цели с края на войната. Първата е освобождаване на абсолютно всички територии на Украйна в пълен мащаб, включително Крим и Донбас. Втората е да започне вътрешнополитическа трансформация на руския елит.

В такова състояние руският елит не може да съществува, защото той е заплаха за всички, а трансформация от този род може да бъде позволена тогава и само тогава, когато Русия загуби войната срещу Украйна, убеен е той.

Той засегна и темата за ядреното оръжие. 

По думите му, когато една ядрена държава започва да използва такова оръжие срещу неядрена държава, тогава ние напълно разрушаваме основите на ядрената безопасност в света и тогава всяка държава ще поиска да закупи ядрени технологии на сивия или черния пазар, защото ще разбира, че това е единствената възможност да се защити от ядрен шантаж. Ще бъде разрушена глобалната система за ядрена безопасност и утре ще пламнат конфликти в различни региони.

Аз мисля, че това е разбираемо и затова ние смятаме за необходимо да спечелим тази война конвенциолнално с обикновени оръжия. И ние ще я спечелим. А всички въпроси, които касаят ядрената безопасност, мисля, че се обсъждат на нивото на ядрената общност като такава, каза той.

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Русия излиза от СТАРТ ІІ, Путин иска нови ядрени оръжия

Ние да не сме идиоти и глупаци, попита Путин