Китай получава определени икономически ползи от войната в Украйна, но не се намесва. За Украйна е изключително важно Китай да запази неутрална позиция.

Това заяви съветникът на ръководителя на президентската канцелария Михайло Подоляк, цитиран от "Укринформ".

"Китай облагодетелстван ли е от войната? Струва ми се, че има много икономически облагодетелствани от войната, не само Китай, но за нас е фундаментално важно Китай да не се намесва в тази война и да продължи да заема неутрална позиция приема днес", каза Подоляк.

Според него Китай се възползва от ситуацията със затварянето на европейските пазари за Русия, извличайки определени ползи от това. В същото време служителят отбеляза, че Китай не инвестира в Русия по отношение на военни технологии или оръжия.

Зеленски подкрепя "единен Китай"

Зеленски подкрепя "единен Китай"

Детайли от разговора на украинския президент с китайския лидер

"За нас е важно Китай да се придържа към тази неутрална позиция и да не инвестира във войната, да не подкрепя Русия", каза съветникът.

Подоляк също така оцени положително резултата от телефонния разговор на президента Владимир Зеленски с президента Си Дзинпин, подчертавайки, че Украйна е успяла да предаде своята принципна позиция относно характера на войната.

"Бих оценил самия факт на разговора като абсолютно положителен, защото Китай има определени причини да се вижда като много по-мощна държава от Русия днес и да претендира за позицията, която Русия заемаше в глобалната политическа среда. И, разбира се, , това е важно за нас от гледна точка на това, че президентът Зеленски успя да предаде принципни позиции за характера на войната, за това как трябва да приключи тази война.И това беше публично изказано, тази позиция беше записана, че не може да има компромис на "територия в замяна на мир", каза Подоляк.

Припомняме, че на 26 април президентът на Украйна Володимир Зеленски проведе едночасов телефонен разговор с президента на Китай Си Дзинпин. По време на разговорите държавните глави обсъдиха пълен набор от актуални въпроси на двустранните отношения.

Специално внимание беше отделено на начините за възможно сътрудничество за установяване на справедлив и траен мир за Украйна.

Си Дзинпин изпраща емисари в Украйна

Си Дзинпин изпраща емисари в Украйна

Той разговаря по телефона със Зеленски

Зеленски подкрепя политиката "единен Китай", която Пекин поддържа. Той благодари на президента на Китайската народна република Си Дзинпин за подкрепата на Китай за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Украйна.

Това стана ясно от разпространени детайли от разговора на украинския президент с китайския лидер Си Дзинпин. Те бяха публикувани и в сайта на държавния глава.

Президентът изрази благодарност на китайската страна за хуманитарната помощ и отбеляза, че Украйна се грижи правилно за безопасността на китайските граждани в страната ни.

Двамата са обсъдили и начини за укрепване на украинско-китайското партньорство.