Украинският журналист Владимир Скачко заяви, че го подозират за призив за нарушаване на териториалната цялост на страната. Това става ясно от негов разказ, публикуван на страницата на негов колега Руслан Коцаб във Фейсбук, цитирани и от руската агенция РИА Новости.

Във вторник сутринта в дома на Скачко са дошли сътрудници на Службата за сигурност на Украйна (СБУ). Подозренията, според журналиста, са свързани с негови статии, писани за РИА Новости през 2014 година.

"Естествено, че нищо подобно (като призив за нарушената териториална цялост - б.р.) не съм направил и не съм подготвял. В Херсон, където е бях извикан за справка, ще отида, защото не се смятам за виновен и се надявам, че в тази страна има някакви остатъци от правосъдие", заяви той.

Освен това, обиските могат да са свързани с предизборната кампания в Украйна, смята Скачко.

"Смисълът на тези "действия" е да ме изключат от предизборната политическа битка, да ме заставят да замълча. Взеха ми телефона, ноутбука и компютъра, а също и кредитната карта. Практически съм лишен от средства и за работа, и за съществуване", заяви той.

Скачко е известен със своите опозиционни към сегашната украинска власт публикации.

Хокат Украйна за инсценировката с руския журналист

Хокат Украйна за инсценировката с руския журналист

Това било "част от информационната война"

Десетки са случаите за притеснения на журналисти в Украйна. Към тях, в частност, е и случая на редактора на интернет-портала "Страна.ua" Игор Гужва, който е задържан през 2017 г. по подозрение за помагачество.

На страницата на сайта "Страна.ua" днес има съобщение за подадено заявление в полицията за извършени престъпления след три кибератаки за седмица, потвърдени от командната техническа поддръжка.

Арестуваха главния редактор на РИА Новости в Украйна Кирил Вишински

Арестуваха главния редактор на РИА Новости в Украйна Кирил Вишински

Журналистът може да получи до 15 г. затвор

Още един украински журналист - Василий Муравицкий е под домашен арест. Преди това той бе 11 месеца в затвора по обвинение в държавна измяна.

Една от самите гръмки процеси е против ръководителя на портала РИА Новости в Украйна - Кирил Вишински, който е заплашен до 15 години затвор за "държавна измяна".