Чествания в Брюксел, отбелязващи за пръв път от две десетилетия връщането на Мароко във финалите на Световната купа по футбол доведоха до насилие, след като тълпи се сблъскаха с полицията, подпалиха коли и раниха 22-ма полицейски служители, съобщава "Ройтерс".

Изображенията в социалните медии показват преобърнати и изгорени коли, счупени витрини в центъра на Брюксел, както и полицейски камиони, стрелящи с водни оръдия по тълпите.

Брюкселската полиция съобщава, че около 1500 души са празнували победата на Мароко над Кот д'Ивоар, но около 300 атакуват полицейските служители и пожарникарите.

Повече от 100 000 души от марокански произход живеят в Брюксел. Най-голям е притокът на марокански работници през 60-те и 70-те години на миналия век.

"Основният проблем е, че такива събития се използват като извинение за безразсъдно поведение и извършване на неприемливи неща", коментира белгийският вътрешен министър Жан Жамбон пред белгийското "Радио 1".

Има снимки от камери и всеки, който е участвал и извършил това ще си плати, няма никакъв начин да се измъкне, допълва Жамбон.