Словакия, Унгария, България и Румъния подписаха съвместна декларация, подкрепяща идеята за реализиране на проекта Eastring, който да свързва Централна с Югоизточна Европа, съобщава EurActiv, позовавайки се на копие от меморандума.

Но EurActiv отбелязва, че в документа, озаглавен Съвместна декларация за насърчаване интерконекторите в съществуващата инфраструктура за доставки на природен газ, не се споменава Eastring.

Документът е подписан от външните министри на четирите държави по време на срещата на ЕС със страните от Източното партньорство в Рига.

В съвместната декларация се подчертава, че четирите държави „обсъждат нуждата от диверсифициране източниците за доставки на природен газ и транзитните маршрути" с цел подкрепа дългосрочното и ефективно използване на съществуващата инфраструктура за пренос на природен газ.

За да се осигури стабилност и непрекъсваемост при доставките на природен газ до Централна и Източна Европа, страните са се съгласили да подкрепят изграждане на интерконекторни връзки и съществен двупосочен капацитет към съществуващата инфраструктура за снабдяване с природен газ на територията на четирите държави. Както и да положат съвместни усилия за търсене на нови източници и пътища за диверсификация, заключава документът.

EurActiv пише още, че има няколко варианта за проекта Eastring: да е с дължина 832 километра и да преминава през Словакия, Унгария и Румъния; да е с дължина 1274 километра и да достига до България.

Едно от предимствата е, че Eastring използва съществуващата инфраструктура от Eustream на словашка територия, която е напълно обновена след газовата криза през 2009 година. Тя е с капацитет 20 милиарда кубични метра на година в първия етап и 40 милиарда кубични метра във финалния. Потенциални газови източници са Азербайджан, Туркменистан, Ирак, Кипър и Русия, а също така реверсивни доставки от западноевропейски газови пунктове. Оптимистичният вариант за изграждане на първия етап на тръбата е 2018 година.