Автентичността на повече от 400 000 подписа, събрани от активисти в Холандия, за да предизвикат миналата година референдум за договора на Европейския съюз с Украйна, никога не са били проверени. Това съобщава "Ройтерс".

Информацията идва в писмо от Министерство на вътрешните работи в отговор на искане по Закона за свобода на информацията. То е публикувано от телевизия РТЛ.

Говорителката на Изборния съвет на страната потвърди пред "Ройтерс", че е направена проверка дали имената са на регистрирани гласоподаватели, но не и дали подписите са истински.

"Законът за референдумите в Холандия не изисква подписите да бъдат проверявани", обясни говорителката. По думите й, когато е направена оценка на закона са се породили опасения за процеса. Няма начин подписите да бъдат проверени, защото те никога не са били въведени в системата.

Изборният съвет е отправил препоръка правителството да използва национална идентификационна система за референдума, но съветът не е бил приет.

Припомняме, че Европейският съюз се споразумя за договор за сътрудничество и асоциирана свободна търговия с Украйна през 2014 година. На референдум миналата година обаче холандските гласоподаватели отхвърлиха ратифицирането.