Руска подводница се е сблъскала с военен кораб на Кралския флот на Великобритания, който е патрулирал в Северния Атлантик. Това потвърдиха от британското военно министерство, информира Би Би Си.

Фрегатата HMS Northumberland е проследявала подводницата, когато тя е ударила сонара на кораба - част от оборудването е влачено на стотици метри зад него.

Инцидентът, който е станал в края на 2020 г., е бил заснет от телевизионен екип, снимащ документален филм.

Руска подводница следяла британски самолетоносач

Руска подводница следяла британски самолетоносач

Инцидент в Средиземно море

Британски военен източник е посочил, че било малко вероятно сблъсъкът да е бил умишлен.

HMS Northumberland е издирвал подводницата в Полярния кръг, след като тя е изчезнала от радара на кораба според Channel 5, който е снимал за своя сериал "Военен кораб: Живот в морето".

Британското военно министерство уточни, че фрегатата е открила подводницата ловец-убиец с помощта на сонара - дълга тръба, снабдена с чувствителни хидрофони за слушане под водата.

Перископ е бил забелязан на повърхността от хеликоптера Merlin на кораба, преди руската подводница да се гмурне отново, удряйки сонара на HMS Northumberland.

Филмовите камери са заснели екипажът да крещи: "Какво, по дяволите, беше това?".

Не е ясно какви щети, ако е имало такива, е претърпял руският плавателен съд, но британският военен кораб е трябвало да се върне в пристанище в Шотландия, за да бъде сменено повреденото оборудване.

През последните години се наблюдава увеличаване на активността на руските подводници, а фрегати на Кралския флот редовно патрулират в Северния Атлантик.

Министерството на отбраната на Великобритания обикновено не коментира операциите, но го направи, защото инцидентът беше уловен от камера.

Говорител на ведомството уточни: "В края на 2020 г. руска подводница, проследявана от HMS Northumberland, влезе в контакт с нейния буксиран сонар. Кралският флот редовно проследява чуждестранни кораби и подводници, за да гарантира отбраната на Обединеното кралство."