хакБританската полиция арестува петима души по подозрение, че са участвали в кибер атаките, извършвани като отмъщение срещу финансовия запор на WikiLeaks, предаде АП. В САЩ бяха издадени заповеди за задържане на други 40 души по същите обвинения.

Петимата британци, които са на възраст от 15 до 26 години, са били арестувани рано тази сутрин. Смята се, че те са част от групата „Анонимен", която пое отговорност за атаките срещу сайтовете на Visa, Mastercard и PayPal, които отказаха да приемат дарения за WikiLeaks, след като сайтът започна да разкрива секретни дипломатически грами.

Хакерите бързо събраха хиляди поддръжници, които задръстиха сървърите на финансовите институции. От WikiLeaks отрекоха да са искали от „хактивистите" (както ги нарекоха световните медии) подобна подкрепа. „Анонимен" заявиха, че чрез атаките показват съпричастността си към скандалния сайт на Джулиан Асандж.

Във Вашингтон ФБР съобщи, че издирва 40 души от всички части на САЩ във връзка с „разследване на скорошните координирани кибер атаки срещу големи компании и организации". Известно е, че един от заподозрените е от района на Лас Вегас, а петима са от Калифорния. До този момент няма арестувани.

ФБР съобщиха, че работят съвместно с колегите си от Великобритания, Германия, Холандия и Франция.

В края на миналата година „Анонимен" останаха без сайт след масирана DDoS атака, за която никой не пое отговорност, но се смята, че е своеобразно отмъщение на хакнатите компании.

През декември 16-годишен холандец и 15-годишен французин бяха арестувани по подозрение, че са участвали в планирането и изпълнението на атаките.