Германски официални лица отхвърлиха всяко сравнение между "Хамас" и Израел, след като прокурорът на Международния наказателен съд (МНС) поиска от съдиите да издадат заповеди за арест на премиера Бенямин Нетаняху и лидерите на палестинската въоръжена групировка, предава "Ройтерс".

Искането на МНС постави в дилема Германия, която е член на Международния наказателен съд с дългогодишна политика на заставане зад "международен ред, основан на правила", поради подкрепата й за Израел, която е основана в историята.

Ако съдът издаде заповедите, Германия, подобно на други членове на МНС, ще има законово задължение да арестува Нетаняху, ако той влезе в страната, въпреки че членовете се противопоставиха на заповедите на МНС в миналото.

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Блинкън постави под въпрос легитимността на съда

"Обвиненията на главния прокурор са сериозни и трябва да бъдат доказани", каза говорител на германското правителство във вторник.

Германия приема, че демократичната система и върховенството на закона на Израел, с неговата силна, независима съдебна система, ще бъдат взети под внимание от съдиите при решаването дали да издадат заповедите, каза говорителят.

Всички германски правителства считат почти безусловната подкрепа за Израел за въпрос на  национален интерес, след убийството на милиони евреи от Германия по време на нацисткия Холокост.

Германия беше изправена пред порицание, особено от нейната огромна мюсюлманска общност, заради нежеланието си да критикува нахлуването на Израел в Газа след безпрецедентната атака на "Хамас" в Израел на 7 октомври, заявявайки само, че Израел има "право да се защитава", докато напомня за необходимостта от спазване на законите за правата на човека.

Заповедта за арест на израелски правителствени служители може да противопостави ангажимента на Германия към върховенството на закона срещу нейния национален интерес.

"Германският национален интерес сега е подложен на изпитание - без ако или но", написа израелският посланик Рон Просор в социалните медии.

"Публичното изявление, че Израел има право на самоотбрана, губи доверие, ако ръцете ни са вързани веднага след като се защитим."

Галант отхвърли искането на заповеди за арест срещу него и Нетаняху

Галант отхвърли искането на заповеди за арест срещу него и Нетаняху

Той нарече това искане "позорно"