Израелският министър на отбраната Йоав Галант описа във вторник искането на прокурора от Международния наказателен съд за заповеди за арест срещу него и премиера Бенямин Нетаняху като "позорен" опит за намеса във войната в Газа, цитира думите му Ройтерс.

"Опитът на прокурора Карим Хан да откаже правото на държавата Израел на самоотбрана и да освободи своите заложници трябва да бъде отхвърлен незабавно", каза Галант в публикация на X.

В изявлението си, подкрепяйки искането за заповеди за арест в понеделник, прокурорът на МНС Карим Хан подчерта, че Израел има право да защитава населението си.

"Това право обаче не освобождава Израел или която и да е държава от задължението им да спазват международното хуманитарно право", каза той.

Той каза, че независимо от военните цели, които Израел иска да постигне в Газа, прокуратурата смята, че средствата за постигането им - "а именно умишлено причиняване на смърт, глад, големи страдания и сериозни наранявания на цивилното население" - са били престъпни.

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС

Русия се възмути от двойния аршин на САЩ за решенията на МНС

Анатолий Антонов порица парада на американското лицемерие

Външният министър Израел Кац каза, че е създал специален отдел в рамките на външното министерство, за да противодейства на решението на прокурора на МНС.

"Възнамерявам да говоря с външните министри на водещи страни по света, за да ги призова да се противопоставят на решението на прокурора и да заявят, че дори и да бъдат издадени заповеди, те нямат намерение да ги прилагат срещу израелски лидери", каза Кац.

"Правенето на паралели между лидерите на една демократична страна, решена да се защитава от презрения терор, с лидерите на една кръвожадна терористична организация е дълбоко изкривяване на справедливостта и явен морален провал" заяви Бени Ганц, министър в кабинета на Нетаняху.

Според израелският финансов министър Бецалел Смотрич, решението да се поискат заповеди за арест на Нетаняху и Галант е "демонстрация на лицемерие и омраза към евреите".

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Байдън за ареста на Нетаняху от МНС: Не може да има равно третиране на Израел и "Хамас"

Блинкън постави под въпрос легитимността на съда