Съединените щати отричат ​​легитимността на Международния наказателен съд и заплашват да го подложат на санкции, но не се колебаят да използват организацията срещу хора, които смятат за свои врагове. Това заяви руският посланик в САЩ Анатолий Антонов, цитиран от ТАСС.

Думите му са по повод изявление на министъра на отбраната на САЩ Лойд Остин, който посочи, че САЩ ще продължат да подкрепят МНС по отношение на ситуацията в Украйна, въпреки че съдът иска да издаде заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Това е още един пример за двойни стандарти и парад на американското лицемерие. САЩ отричат ​​легитимността на МНС и заплашват тази организация със санкции, когато става дума за интересите на самия Вашингтон и неговите съюзници. Те обаче безсрамно използват този псевдо-правен инструмент срещу тези, които смятат за врагове", подчерта Антонов.

Русия: САЩ реагират на МНС като скорпион, който се е ужилил сам

Русия: САЩ реагират на МНС като скорпион, който се е ужилил сам

След като Вашингтон защити Израел

"Никой в ​​света не бива да си прави илюзии относно кощунствената политика на САЩ, която използва проблемите с правата на човека в името на само едно: разчистване на сметки с нежелани страни", категоричен бе посланикът и допълни, че очевидно това е "основаният на правила ред".

По-рано президентът на САЩ Джо Байдън нарече възмутително искането на прокурора на МНС за издаване на заповеди за арест на Нетаняху и израелския министър на отбраната Йоав Галант. Държавният секретар Антъни Блинкън пък определи решението като срамно.

Вчера прокурорът на МНС Карим Хан поиска предварителен състав на Международния наказателен съд да издаде заповеди за арест на израелския министър-председател Бенямин Нетаняху, Йоав Галант и лидерите на "Хамас" Яхя Синвар, Мохамед Дейф и Исмаил Хания.

Той посочи, че въз основа на наличните доказателства прокуратурата има разумни основания да смята, че Нетаняху и Галант носят отговорност за военните престъпления и престъпленията срещу човечеството, извършени в Газа поне от 8 октомври 2023 г. насам.

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

Заповедите за арест на Нетаняху и Галант предизвикаха остро възмущение в Израел

Израел ще говори с външни министри по света за да гарантира, че заповедта няма да се приложи