Японският премиер Фумио Кишида е получил покана да посети Украйна, съобщи говорител на японското правителство, цитиран от Руската служба на Би Би Си.

Поканата е връчена от ръководителя на кабинета на президента на Украйна Андрий Йермак на посланика на Япония в сряда, каза секретарят на кабинета Хирокадзу Мацуно на брифинг в Токио.

"Япония подкрепя гражданите на Украйна... и предприема подходящи стъпки като председател на Г-7 тази година", каза Мацуно.

Следващата седмица Кишида ще посети страни-членки на Г-7, включително Франция, Италия, Великобритания, Канада и Съединените щати. Лидерите на страните от Г-7 ще се съберат през май тази година в Хирошима.

По-рано тази седмица вестник Nikkei съобщи, че Япония възнамерява да покани украинския президент Володимир Зеленски на срещата на върха.

За Токио, пише Nikkei, координирането на действията на Г-7 по отношение на Украйна е важна стъпка в подготовката за евентуален конфликт за Тайван, в който може да бъде въвлечена Япония.

Японските власти смятат, че в случай на конфликт на Китай трябва да бъде даден бърз и твърд отговор, заедно със Съединените щати и Европа, както беше направено по отношение на Москва след нахлуването на Русия в Украйна. 

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Мартин Табаков за стратегическата дилема за Япония, чието благоденствие зависи най-вече от Китай, но силата на армията й - преди всичко от САЩ

Припомняме, че Япония реши да удвои военния си бюджет. В Националната стратегия за сигурност се посочва, че Япония е изправена пред "най-тежката и сложна ситуация със сигурността" от Втората световна война насам. Правителството обаче обещава да запази ангажимента си към "политиката, ориентирана изключително към самоотбрана" и Япония "да не се превръща във военна сила".

В първата ревизия на японската отбранителна доктрина от 2013 г. насам се отбелязва, че противоракетната отбрана сама по себе си е недостатъчна за справяне със "значителното увеличаване на ракетните сили" на страни като Китай и Северна Корея.

За да укрепи значително своя отбранителен капацитет, Япония си постави за цел да увеличи годишния си бюджет за отбрана до 2% от БВП през фискалната 2027 г., която приключва през март 2028 г.

Япония отдавна е ограничила годишния си бюджет за отбрана на около 1% от БВП, или малко повече от 5 трилиона йени (36 милиарда долара).

На заседанието на управляващата Либерално-демократическа партия по-рано днес Кишида заяви, че правителството ще задели около 8,9 трилиона йени (около 65 милиарда долара) за бюджета за отбрана през фискалната 2027 г.

Япония изпрати изтребители да следят китайски самолетоносач

Япония изпрати изтребители да следят китайски самолетоносач

Китайска военноморска група е извършила маневри и летателни операции в Тихия океан