Япония планира рекордни разходи за отбрана в допълнителен бюджет, който се очаква да бъде обявен днес заедно с пакет от икономически стимули, съобщиха местните медии, след като бившият премиер Шиндзо Абе призова за "ново ниво" на сътрудничество в областта на отбраната със съюзника Австралия, информира "Ройтерс".

Развитията идват, докато Япония и западните съюзници, включително САЩ, Великобритания и Австралия, реагират на засилената китайска милитаризация в Азиатско-Тихоокеанския регион.

Япония планира да задели най-малко 770 млрд. йени (6,74 млрд. долара) за отбрана в допълнителен бюджет, който ще бъде част от пакета за икономически стимули, който ще бъде финализиран днес, уточни "Киодо".

Япония нащрек заради китайска подводница край териториалните ѝ води

Япония нащрек заради китайска подводница край териториалните ѝ води

Напрежението в Тихия океан продължава

Тази сума - най-много за отбрана в допълнителен бюджет - ще направи да изглеждат малко 430-те млрд. йени, предвидени в допълнителен бюджет през фискалната 2019 г., и ще включва разходи за ракети и патрулни самолети, както и за укрепване на отбранителните способности в близост до югозападните острови.

Япония отдавна се ангажира да поддържа военните си бюджети в рамките на 1% от брутния вътрешен продукт (БВП), число, което успокои безпокойството в страната и в чужбина относно каквото и да е възраждане на милитаризма, който я доведе до Втората световна война.

Ала с нарастващото безпокойство относно китайските военни в спорното Източнокитайско море, управляващата Либерално-демократическа партия включи целта за изразходване на 2% от БВП или повече за военните в своята политическа платформа преди изборите, проведени на 31 октомври.

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Военни кораби на Китай и Русия притесняват Япония

Не е имало нарушение на японските териториални води

Японското министерство на отбраната иска пари за местен стелт изтребител и ракети, които могат да изминават повече от 1000 км, наред с други, докато страната също така изгражда способности за кибернетична, космическа и електромагнитна война.

Япония също така има за цел да укрепи отношенията със съюзници и приятелски страни като Австралия, точка, която Абе, който подаде оставка миналата година, но остава влиятелен в Либерално-демократическата партия, подчерта днес, докато участва в онлайн семинар, организиран от австралийски мозъчен тръст.

"Като се има предвид регионалната среда за сигурност, която става все по-тежка, съществува необходимост от издигане на двустранното сътрудничество между Япония и Австралия в областта на сигурността и отбраната на ново ниво", изтъкна той в реч за събитието, на което участва и индийският премиер Нарендра Моди.

Абе настоя, че Япония трябва да си сътрудничи с партньорите в сигурността от AUKUS - САЩ, Великобритания и Австралия - в областта на изкуствения интелект, кибер способностите и квантовите технологии. Пактът AUKUS е широко разглеждан като отговор на китайската милитаризация в региона.

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Пентагонът: Китай увеличава 5 пъти ядрения си арсенал до 2030 г. - 1000 бойни глави

Ядрена експанзия на Китай заплашва ядрения чадър, САЩ с Япония, Южна Корея и Европа ще прегледат ядрените си позиции