Япония е разположила реактивни изтребители и военни кораби през последните две седмици, които да следят китайския самолетоносач "Ляонин" и пет военни кораба, които са извършили военноморски маневри и летателни операции в Тихия океан, съобщава "Ройтерс".

Япония е наблюдавала операциите, докато китайската военноморска група, включваща ракетни разрушители, е преминавала между главния остров Окинава и остров Миякоджима в западния Тихи океан от Източнокитайско море на 16 декември, става ясно от прессъобщение на японското министерство на отбраната.

Преди да се върне по същия начин вчера, от борда на китайския самолетоносач са били извършени над 300 излитания и кацания на самолети и хеликоптери с фиксирани крила, уточняват от ведомството. Не се съобщава за никакви нахлувания в японските териториални води или небе.

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Мартин Табаков за стратегическата дилема за Япония, чието благоденствие зависи най-вече от Китай, но силата на армията й - преди всичко от САЩ

Китай е провеждал и преди подобни операции, включително една през май. Последните широкомащабни военни учения в близост до японските острови идват, след като Токио обяви, че ще удвои разходите за отбрана през следващите пет години в опит да възпре Пекин да използва армията си за налагане на своите териториални претенции в региона, включително срещу съседен Тайван.

Япония също съобщи, че е засякла полети на китайски дрон WZ-7 близо до Миякоджима вчера и днес, като за първи път е забелязала безпилотния самолет на голяма надморска височина в района.

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

И Китай се разтревожи от рекордния бюджет за отбрана на Япония

Според Пекин е под въпрос ангажиментът на Токио към отбранителна стратегия и мирно развитие