Бюджетът за отбрана на Япония е причина за безпокойство, тъй като ангажиментът на Токио към отбранителна стратегия и мирно развитие е под въпрос. Това заяви на брифинг говорителят на китайското външно министерство Уан Уенбин, цитиран от ТАСС.

"Китай изразява своята загриженост относно значителния бюджет за отбрана на Япония. Стремежът на Япония към военно развитие поражда големи съмнения сред съседите на Япония в азиатския регион и международната общност относно това дали Токио е ангажиран с отбранителни стратегии и мирно развитие", отбеляза китайският дипломат.

На специално заседание днес японското правителство одобри проектобюджет с дефицит за следващата фискална година, започваща през април 2023 г., с разходи в размер на рекордните 114,38 трилиона йени (около 840 милиарда долара) като част от правителствен план за драстично укрепване на отбранителни способности на страната през следващите пет години.

Миналата седмица Русия също обвини Япония, че се отказва от водената от десетилетия пацифистка политика и предприема "необуздана милитаризация" предвид огромния бюджет за отбрана.

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Държейки щита, Япония посяга и към меча

Мартин Табаков за стратегическата дилема за Япония, чието благоденствие зависи най-вече от Китай, но силата на армията й - преди всичко от САЩ