Япония има за цел да укрепи драстично военните си способности, съобщава "Ройтерс".

Причината са опасения на управляващите, че руската инвазия в Украйна може да предизвика нестабилност в Източна Азия.

На среща с президента на САЩ Джо Байдън в понеделник японският премиер Фумио Кишида обеща значително да увеличи бюджета за отбрана на страната.

Проектът - дългосрочен икономически план, който се актуализира ежегодно, не дава подробности за разходите, но в него за първи път се посочва: Имаше опити едностранно и със сила да се промени статуквото в Източна Азия, което прави регионалната сигурност все по-тежка.

Рекордните $262 млрд. дава Япония за отбрана

Рекордните $262 млрд. дава Япония за отбрана

Решението е на правителството в Токио

Въпреки че в проекта не се уточняват заплахите за сигурността в региона, японските военни многократно са изразявали загриженост относно Китай, с който Япония има дългогодишен териториален спор, както и Северна Корея.

Ще укрепим драстично отбранителните си способности, които ще са най-същественато обезпечение за гарантиране на националната сигурност, се посочва в проектодокумента.

Вчера бившият премиер Шиндзо Абе призова за разходи за отбрана от близо 7 трилиона йени (60 милиарда долара) за следващата фискална година, спрямо 5,4 трилиона йени в първоначалния бюджет за тази година.

Естествено (за правителството) е да осигури разходи за отбрана, равняващи се на 2% от БВП, подчерта Абе, който все още има значително влияние като ръководител на най-голямата фракция в управляващата Либерално-демократическа партия.

Засега Кишида не съобщава с колко иска да увеличи военните разходи за фискалната година, започваща през април 2023 г.

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

Япония планира рекордни допълнителни военни разходи заради заплахата от Китай

Включително за ракети и патрулни самолети