В най-скоро време милиони турски младежи ще получат право на глас. Те биха могли да предрешат изборите през 2023 година, прогнозира Дойче веле. Отсега те демонстрират недоволството си пред Ердоган с хаштага "Няма да получиш моя глас".

"Поколение Z" - така биват наричани младите турци, родени предимно през този век. Става дума за поколението, което не познава Турция без президента Ердоган и без управлението на неговата ислямо-консервативна Партия на справедливостта и развитието. Поколение, което обаче с удоволствие ползва социалните мрежи и е израснало със смартфон в ръка. Нещо, което надали се харесва на президента.

Сега една куриозна случка привлече вниманието към тази възрастова група: националният тест за допускане до следване в университетите се проведе месец по-рано от първоначално предвиденото. Вместо през юли, тестът се проведе през юни и това предизвика огромно възмущение у младежите. Те съзряха в този ход на правителството икономически мотиви. Според тях скритата цел е съживяването на туристическия бранш, който сериозно пострада от пандемията. Изтегляйки теста месец по-рано, на младежите им остава повече свободно време за ваканция - въпреки все още нестихващата опасност. Разбира се, правителството отхвърли всички обвинения.

Възмущението у младите обаче остава. "Ужасно е, че при това решение туризмът и икономиката са били поставени над здравето", казва 19-годишната Аслъ от Анкара, която за втори пък искала да участва в този изпит и била под особено голям стрес. "Междувременно сме в ситуация, в която вече не се знае на кого можеш да имаш доверие. Дори седмица или две преди изпита се питахме дали ще го отложат, или не. Това е Турция - тук може да се случи всичко", оплаква се Фатих, ученик от Анкара.

Младежите намериха начин да демонстрират недоволството си и пред самия Ердоган. Ден преди теста, по време на предаване на живо в Ютюб, в което президентът отправи любезни слова към своите потенциални млади избиратели, кандидат-студентите публикуваха стотици критични коментари, споделяйки хаштага "Няма да получиш моя глас".

Кои са тези млади турци?

Това са младите хора в Турция, родени между 1995 и 2010 година. Смята се, че тази възрастова група, която наброява почти 13 милиона души, ще бъде от решаващо значение на предстоящите избори. Много от тях ще гласуват за първи път, но партийните им предпочитания трудно могат да се прогнозират.

"На предстоящите парламентарни избори през 2023 това поколение ще бъде от решаващо значение", предполага социологът Мурат Гезиджи. Към момента на изборите тези млади хора ще съставляват 12 процента от избирателите и ще гласуват в контекста на темите, които ги интересуват, а това са: справедливост и доходи.

Гезиджи дефинира тези млади хора като "по-екологично мислещи, по-съпричастни, чувствителни и размишляващи". Социологическите проучвания сочат, че 55 процента от младежите от "Поколение Z" влияят на партийните предпочитания на родителите си. А 87,5 процента заявяват, че родителите им не могат да им повлияят как да гласуват. От това излиза, че те не се придържат толкова към традиционните ценности, отбелязва Гезиджи.

Недоволството на "Поколение Z"

Икономическата криза е сред основните причини за недоверието на младите към партията на Ердоган. По официални данни безработицата сред хората между 15 и 24 години е към 25 процента. Поради това мнозина млади квалифицирани турци се насочват към чужбина - тенденция, която в дългосрочен план ще се отрази негативно на турския пазар на труда.

Баръш Юлген, който току-що е завършил електротехника, не харесва нито една от партиите. Никоя не му вдъхва доверие. Той е песимист по отношение на бъдещето на Турция. "Обичам страната си, но планирам да отида за известно време в чужбина."

И 17-годишната ученичка Симге Коралтан се оплаква от несигурността в родината. "Тук не може да се предвиди какво ще се случи в следващите две години." Тя би могла да замине за чужбина благодарение на своето образование, но не ѝ се иска да емигрира.