Анегрет Крамп-Каренбауер беше избрана да наследи Меркел - първо в партията, а по-късно и в битката за канцлерския пост. Но сътресенията в Тюрингия не я подминаха - тя се оттегля, посочва Дойче веле.

Лидерката на германските християндемократи Анегрет Крамп-Каренбауер се оттегля от поста си като председателка на ХДС. Крамп-Каренбауер иска през лятото да организира процедурата по излъчване на кандидат за канцлер и "да подготви партията си за бъдещето", след което ще се оттегли от партийния си пост. Тя смята, че кандидатът на ХДС за канцлерския пост трябва същевременно да бъде и лидер на партията - и тъкмо поради това се отказва и от двете едновременно.

Заради популистите от АзГ

На заседание на ръководството на ХДС Крамп-Каренбауер е заявила, че някои среди от нейната партия поддържат "неясни отношения" с десните популисти от "Алтернатива за Германия" (АзГ) и с Лявата партия, докато тя самата категорично се противопоставя срещу всякакво сътрудничество с тези две партии. След нова среща на ръководството днес Крамп-Каренбауер уточни, че АзГ е пълно отрицание на това, което представлява ХДС, а историята и програмата на Лявата партия са в разрез с ценностите на християндемократите.

Повод за тези изявления са политическите сътресения в германската провинция Тюрингия, където Томас Кемерих от СвДП беше избран за министър-председател както с гласовете на ХДС, така и с подкрепата на АзГ. Лидер на АзГ в Тюрингия е много оспорваният политик Бьорн Хьоке. Според влязла в сила присъда, Хьоке може официално да бъде наричан фашист. Междувременно под силния политически натиск от няколко посоки Томас Кемерих подаде оставка и в момента е само служебен премиер. А Анегрет Крамп-Каренбауер стана обект на остри критики заради нерешителните си действия във възникналата ситуация.

Смело решение на АКК

Според информации от Берлин, канцлерката Ангела Меркел е благодарила на Крамп-Каренбауер за досегашната ѝ работа и я е потвърдила на поста ѝ като министър на отбраната. Още няколко водещи политици от ХДС приветстваха смелото решение на Крамп-Каренбауер. В избухналата в Берлин бурна политическа дискусия от редиците на различните партии се чуват искания за още оставки, прогнози за предсрочни избори за Бундестаг и предположението, че оттеглянето на АКК ще придвижи ХДС много надясно.

Краят на една успешна кариера

Крамп-Каренбауер влиза в ХДС още 19-годишна. Нейната политическа кариера започва в родното ѝ място Пютлинген. В края на 1990-те години вече е депутатка в Бундестага, а после - министър на вътрешните работи и министър-председателка на провинция Саарланд . През 2018 година е избрана за генерален секретар на ХДС, а след оттеглянето на Меркел от партийното лидерство - и за председател на партията.

Миналата година АКК стана и министър на отбраната, след като дотогавашната министърка Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Еврокомисията.