Процедурата в Сената на Конгреса на САЩ по импийчмънта на президента Доналд Тръмп може да приключи в сряда, 5 февруари. Това съобщи в петък вестник "Политико", позовавайки се на републиканските сенатори и техните помощници.

Въпреки факта, че според тези данни републиканците имат достатъчно гласове, за да предотвратят призоваването на допълнителни свидетели на процеса, избраните от Камарата на представителите на Конгреса прокурори искат повече време за окончателните аргументи на страните. 

Американците искат свидетели на импийчмънта, но републиканците мислят друго

Американците искат свидетели на импийчмънта, но републиканците мислят друго

Много е вероятно още тази вечер американският лидер да бъде оправдан

Освен това графикът може да се промени поради първите събирания за номинациите за президентските избори, които трябва в понеделник да се проведат в Айова.

Освен това във вторник президентът на САЩ Доналд Тръмп ще говори за Състоянието на съюза на общо събрание на Сената и Камарата на представителите в Конгреса.

През септември 2019 г. Камарата на представителите обяви началото на процедурата по импийчмънт. Причината за започване на процедурата беше предположението, че Тръмп оказва натиск върху президента на Украйна Владимир Зеленски в телефонен разговор през юли 2019 г., за да насърчи Киев да помогне на ръководителя на администрацията на САЩ да бъде избран за втори мандат през 2020 г.

Демократите понесоха сериозен удар в битката за свидетели по импийчмънта на Тръмп

Демократите понесоха сериозен удар в битката за свидетели по импийчмънта на Тръмп

Републиканците ще могат да блокират този ход и да сложат край на процеса

Според политически противници на американския лидер, републиканският Тръмп се опитал да убеди Зеленски да започне разследване на дейността на сина на бившия вицепрезидент на САЩ Джоузеф Байдън в Украйна в замяна на финансова и военна помощ на Киев. На 18 декември демократите одобриха два члена на обвинението - злоупотреба с власт и възпрепятстване на работата на Конгреса.

Демократът Байдън е най-вероятният конкурент на Тръмп на предстоящите президентски избори през ноември. Следователно, според демократите, Тръмп, който оказва натиск върху Зеленски, всъщност се стреми да привлече подкрепата на Киев във вътрешната политическа борба.

Адвокатите на Тръмп искат спиране на импийчмънта

Адвокатите на Тръмп искат спиране на импийчмънта

Ново разглеждане на казуса

Сега Сенатът действа като съдебни заседатели, а Камарата на представителите е прокуратурата. За отстраняването на президента от длъжност е необходима подкрепа за поне две трети от сенаторите (67). При сегашния състав на Сената вероятността от подобно развитие е крайно малко вероятна, тъй като републиканците заемат 53 от 100 места в горната камара.