Демократите в САЩ понесоха сериозен удар в усилията си да извикат свидетели в процеса за импийчмънт на президента Тръмп. Имаха нужда от четирима републиканци да гласуват с тях, за да позволят свидетелски показания, но един от малкото колебаещи се сенатори заяви, че няма да подкрепи мярката, съобщава БиБиСи.

Ламар Александър заяви, че демократите са доказали, че Тръмп е действал неподходящо, но това не е неминуемо престъпление. Съобщението проправя път за евентуално оправдаване на президента от Сената още в петък.

Демократите искаха да привикат бившия съветник по националната сигурност Джон Болтън, който е коментирал, че Тръмп му е казал директно, че отказва военната помощ на САЩ за Украйна, докато не се съгласят да разследват съперника му Джо Байдън.

В изявление късно в четвъртък след дълга сесия за въпроси и отговори в Сената, Александър, който представлява Тенеси, заяви, че демократите са доказали, че действията на Тръмп са "неподходящи".

79-годишният сенатор заяви, че "няма нужда от повече доказателства, които да доказват нещо, което вече е доказано и което не отговаря на високата граница на Конституцията на Съединените щати за неминуемо престъпление."

"Въпросът не е дали президентът го е направил, а дали Сенатът на Съединените щати или американският народ трябва да решават какво да правят за това, което е направил. Считам, че Конституцията предвижда хората трябва да вземат това решение на президентски избори, които започват в Айова в понеделник."

Републиканците със задача процесът срещу Тръмп да приключи до края на седмицата

Републиканците със задача процесът срещу Тръмп да приключи до края на седмицата

Според Axios най-малко 51 сенатори ще гласуват в петък против призоваване на нови свидетели на процеса

Демократите се надяваха, че четирима републикански сенатори - Мит Ромни, Лиза Мърковски и Сюзън Колинс, както и Александър - ще им позволят да достигнат 51-те гласа, необходими за призоваване на свидетели. В четвъртък Колинс се присъедини към Ромни, като каза, че тя също ще гласува за още свидетели.

Съобщението на Александър е знак, че републиканците ще могат да блокират този ход и да сложат край на процеса срещу Тръмп с очаквана оправдателна присъда. За отстраняването му от длъжност се изисква мнозинство от две трети в Сената, а републиканците имат мнозинство 53-47.

Очаква се всяка страна да представи заключителни аргументи на сесията в петък, преди сенатът да гласува за изслушване на свидетели. Ако гласуването приключи с равенство, това би означавало, че предложението се е провалило, освен ако главният съдия на Върховния съд на САЩ Джон Робъртс, който председателства процеса, не реши да го прекрати, което е малко вероятно.

Информацията на New York Times по-рано тази седмица, че Болтън е написал в предстоящата си книга, че президентът му е казал директно, че военната помощ се отказва на Украйна докато не хвърли "мръсотия" по политически съперник, е ключовото обвинение за импийчмънт срещу Тръмп.

Статията засили опитите на демократите да извикат нови свидетели на процеса и едновременно с това активизира усилията на републиканците да продължат процеса без да бъде призован никой.

Тръмп: Джон Болтън щеше да започне шеста световна война

Тръмп: Джон Болтън щеше да започне шеста световна война

Американският лидер смята, че ако Болтън е останал на поста, САЩ щяха да влязат в шестата световна война

Ако информацията за Болтън е вярна и той свидетелства за този ефект, той ще бъде първият свидетел в процеса, който директно свързва президента с предполагаемата (размяна на услуги) с Украйна и злоупотреба с президентската власт.

Белият дом се противопостави на публикуването на книгата на Болтън, позовавайки се на опасения за сигурността. Съветът за национална сигурност твърди, че в книгата има "строго секретни" подробности, които трябва да бъдат премахнати, твърдение, което г-н Болтън отхвърля.

Адвокатът на Болтън Чарлз Купър отговори на писмо от NSC миналата седмица, като каза, че книгата не съдържа нищо класифицирано като строго секретно.

"Не вярваме, че някоя от тези данни може разумно да се счита за класифицирана", пише Купър в имейл до Белия дом на 24 януари, съобщава Washington Post.

Купър също коментира, че е поискал ускорено преразглеждане на глава за Украйна, като добави, че Болтън се "подготвя" за възможността той да бъде призован да даде показания в процеса.

Надлър: Чака ни диктатура, ако Тръмп остане на власт

Надлър: Чака ни диктатура, ако Тръмп остане на власт

Най-малко 51 сенатори ще гласуват в петък против призоваване на нови свидетели