Американският вестник "Политико" публикува разследване за това как американските разузнавателни служби се опитват да проследят подготовката на Русия за евентуален ядрен удар на територията на Украйна. Информирани източници, с които разговарят журналистите на американското издание, казаха, че това няма да е лесно, но западните страни все още имат определени начини да помогнат за идентифицирането на първите признаци на подготовка за ядрена война.

В своята публикация "Политико" се позовава на разговори с петима бивши и настоящи американски служители. Те казват, че САЩ сега засилват разузнаването, за да се опитат да разберат точно какви действия на руските военни или съобщения, които обменят, могат да покажат решението на Путин да извърши ядрен удар. Те обаче се опасяват, че подобно предупреждение може да дойде във Вашингтон твърде късно.

В тази връзка авторите припомнят последните изявления на бившия руския президент и заместник-председател на Съвета за сигурност на Русия Дмитрий Медведев, в които се намекна за възможността да се използват всички възможни средства за защита на "териториалната цялост". Те се позовават на експерти, които са убедени, че Москва може да използва ядрени заряди с относително ниска мощност.

Основната трудност при опитите да се предвиди използването на тактическо (но не и стратегическо) ядрено оръжие е, че такива заряди могат да бъдат носени от руски самолети и конвенционални ракети. Това означава, че ако Путин или неговите командири не искат светът да знае предварително за техните намерения, Съединените щати може никога да не разберат в кой момент Русия преминава от конвенционално оръжие към атомни бомби.

За да проследят възможни признаци за подготовка за ядрена война, американските разузнавателни агенции изучават цялата налична информация, от достъпни в търговската мрежа сателитни изображения до данни, получени с помощта на разузнавателни самолети или в Интернет.

Съединените щати обръщат особено внимание на Калининград, руски анклав, където Русия е инсталирала свръхзвукови ракети и системи, които могат да бъдат използвани както при конвенционални, така и при ядрени удари. "Политико" пише, че няколко американски разузнавателни самолета BoeingRC-135 са кръжали в близост до анклава през последната седмица.

"Американските военни командири и експерти от разузнаването се надяват, че първият знак за намерението на Русия да използва ядрено оръжие в Украйна няма да бъде ядрена гъба", се казва в публикацията.

Русия има 23 вида оръжия, способни да носят както конвенционални, така и ядрени бойни глави, каза един източник, и много от тях вече се използват в Украйна, като например ракетите "Искандер".

Украйна: Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната

Украйна: Русия разполага с 45% от ракетите, които имаше преди войната

Особено трудна ситуация с "Искандер"

Въпреки това западните разузнавателни агенции могат да разберат, че става дума именно за намерение да се използват оръжия за масово унищожение, въз основа на не твърде очевидни признаци. Например, когато определени части се изпращат на бойното поле или всички формирования се изтеглят, с изключение на тези, които са способни да участват в ядрена атака. "Може да си помислим - да, те обикновено действат малко по-различно. Изпращат тази част в битка и изтеглят другите части. Те обикновено не правят това. Странно е", описва един от възможните сценарии.

Други източници на Политико" са убедени, че "ядрената подготовка" на руското ръководство, напротив, може да бъде умишлено открита - така че западните страни да разберат накъде върви всичко и да направят отстъпки.

Зеленски: Русия не може да има право на ядрено оръжие

Зеленски: Русия не може да има право на ядрено оръжие

След отправените от Москва заплахи