Президентът на Украйна Володимир Зеленски заяви, че Русия не може да има ядрени оръжия, тъй като не гарантира сигурността на целия свят. Украинският лидер говори на среща, посветена на фалшивите референдуми, които се провеждат в окупираните райони на Украйна, съобщи "Укринформ".

МААЕ: Последните атаки срещу  Запорожката АЕЦ налагат спешна зона за сигурност

МААЕ: Последните атаки срещу Запорожката АЕЦ налагат спешна зона за сигурност

Съобщава се за обстрел на 26-27 септември

"Заплахите от използване на ядрени оръжия се превърнаха в постоянни изявления от руски официални лица и пропагандисти. Това доказва, че Русия няма право да притежава ядрени оръжия, тъй като не е в състояние да гарантира безопасността на света дори срещу заплахите от използване на ядрени оръжия", отбеляза президентът на Украйна.

Освен това, припомни той, Русия пренебрегна призива на МААЕ за незабавна деокупация на Запорожката атомна електроцентрала и прекратяване на всякакви враждебни действия срещу всякакви ядрени съоръжения в Украйна.

Зеленски подчерта, че това още веднъж доказва, че Русия умишлено държи света на ръба на радиационна катастрофа.

Гутериш настоя за край на ядреното изнудване

Гутериш настоя за край на ядреното изнудване

След репликите, разменени между Русия и САЩ

Припомняме, че във вторник в Ню Йорк се проведе открито заседание на Съвета за сигурност на ООН, за да се обсъди ситуацията, свързана с провеждането на фалшиви "референдуми" от Русия във временно окупираните територии на Украйна.

Срещата беше инициирана от САЩ и Албания след официалното обжалване на Украйна до ръководителя на Съвета за сигурност.

Президентът на Украйна се обърна към заседанието чрез видеоконферентна връзка.