В Кале около стотина мигранти нападнаха полицаи, които провеждаха операция за разрушаване на палатков лагер. Според "Фигаро" са ранени около дузина полицаи и най-малко трима мигранти.

Лагерът в зоната на Трансмарк беше дом на около 200 чужденци, които от време на време се опитваха да се качат в камиони, пътуващи за Обединеното кралство. Когато силите за сигурност пристигнаха в лагера сутринта, около стотина мигранти отказаха да напуснат, проявиха изключителна агресия и започнаха да хвърлят камъни по полицията и жандармеристите, съобщи префектурата в Кале. Според нея 15 служители по сигурността са се нуждаели от медицинска помощ.

Франция със строги ограничения за пристигащите от Великобритания
Обновена

Франция със строги ограничения за пристигащите от Великобритания

Заради варианта Омикрон на коронавируса

Източник от полицията за France Bleu Nord каза, че нападението срещу силите за сигурност е било безпрецедентно насилствено и мигрантите са имали торби с камъни в палатките си. Асоциацията за помощ на бежанците l'Auberge des migrants каза пред репортери, че мигрантите са били бесни, че са били принудени да напуснат палатките си, без да им бъде позволено да вземат нещата си.

Наблюдател на Human Rights Observers в лагера каза, че полицията е използвала сълзотворен газ и травматични оръжия. По думите й се е наложила хоспитализация за поне трима ранени мигранти.