Франция ще въведе нови ограничителни мерки за пътниците, идващи от Великобритания. Причината е рязкото увеличаване на броя на заразените при разпространението на варианта Омикрон на коронавируса, предаде Ройтерс.

Мерките включват намаляване на валидността на антигенните и PCR тестове от 48 часа на 24 часа за пристигащите пътници и лимитиране на одобрените причини за пътуване от Великобритания до Франция.

"Ще въведем контрол, който ще е много по-драстичен от сегашния. Туризмът и бизнес пътуванията на хора, които не са френски граждани, нито европейци, хора, които не са жители на Франция, ще бъдат ограничени", заяви говорителят на френското правителство Габриел Атал пред телевизия BFM.

Пътуващите от Великобритания за Франция ще трябва да се самоизолират в продължение на седем дни. Изолацията ще може да бъде отменена след 48 часа, ако направен във Франция тест даде отрицателен резултат. Досега тези ограничения се прилагаха само за неваксинираните.

Макрон намекна за задължителна ваксинация

Макрон намекна за задължителна ваксинация

Нови мерки срещу пандемията във Франция

"Целта ни е да ограничим максимално разпространението на Омикрон на наша територия", заяви Атал, като добави, че в момента във Франция има 240 потвърдени случая на новия вариант.

В сряда новите случаи на заразяване с COVID-19 в Обединеното кралство достигнаха 78 000, което е най-високото дневно ниво от началото на пандемията. Новозаразените във Франция в сряда пък бяха над 65 000.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Париж на тел.: +33 1 45 51 85 90, както и на телефон за спешни случаи в извънработно време и в почивните и празнични дни +33 /0/ 6 21 84 95 15.