Води се разследване на запис на телесна камера, който изглежда показва как полицай от Сиатъл се смее на жена, блъсната от патрулна кола на пешеходна пътека, съобщи Би Би Си.

Полицай Даниел Одерер отговарял на инцидент, при който Яахнави Кандула, на 23 години, беше убита близо до нейния университет.

Във видеото се чува как служителят се подиграва, че животът на младата жена е с "ограничена стойност" и градът трябва "просто да напише чек".

Полицаят каза, че коментарите му са извадени извън контекст.

Г-жа Кандула, студентка в Североизточния университет, беше блъсната и убита от полицейска кола, докато пресичаше улицата на 23 януари.

Според The ​​Seattle Times, позовавайки се на доклад от полицейско разследване, полицаят, управлявал колата, се е движил със 119 км/ч и тялото на жената е било изхвърлено на повече от 30 метра.

Полицай Одерер беше привикан за инцидента, когато телесната му камера записа аудио от разговор с негов колега.

"Но тя е мъртва", чува се да казва полицаят, преди да се разсмее. "Не, това е обикновен човек. Да, просто напишете чек", казва той, преди да се засмее отново.

"Единадесет хиляди долара. Все пак беше на 26. Имаше ограничена стойност."

Г-н Одерер, профсъюзен лидер на полицейското управление в Сиатъл, беше на разговор с Майк Солан, президент на гилдията. Аудиото на г-н Солан не може да бъде чуто.

Полицейското управление в Сиатъл пусна изявление в понеделник, в което се казва, че е открило разговора от служител, който го е слушал "в рутинния ход на работа".

Този служител е бил "загрижен за естеството на изявленията" и предал опасенията си нагоре по командната верига, според изявлението на полицията.

След това служителите предадоха въпроса на Службата за полицейска отчетност, агенцията, която разследва неправомерното поведение на полицията.

Агенцията проучва "контекста, в който" са направени изявленията и дали са били нарушени някакви политики, каза полицейското управление в Сиатъл.

Консервативният радиоводещ на KTTH-AM, Джейсън Ранц, съобщи, че е получил писмено изявление от г-н Одерер, в което се казва, че коментарите му имат за цел да пародират как градските адвокати могат да се опитат да сведат до минимум отговорността за смъртта на жената.

"Засмях се на абсурдността на това как се водят съдебни спорове за тези инциденти", написа г-н Одерер, според радио KTTH.

Сиатълската полицейска комисия, друга надзорна агенция, описа записа от телекамерата като "сърцераздирателен и шокиращо безчувствен".

Прокуратурата на окръг Кинг извършва криминална проверка на катастрофата.

3,5 години затвор за полицай за смъртта на Флойд

3,5 години затвор за полицай за смъртта на Флойд

Решението е на съд в САЩ