Прокуратурата в Чехия обяви, че обмисля обвинения срещу премиера Андрей Бабиш, след като полицията я призова да повдигне обвинение срещу милиардера за предполагаема измама със субсидии от ЕС, информира "Франс прес".

Полицията подозира Бабиш, че временно е извадил фермата за гнездене на щъркели близо до Прага от своя холдинг за храни, химикали и медии Argofert през 2007 г., за да може да получи право на субсидия от ЕС за малки компании.

66-годишният политик, роден в Словакия, който е петият най-богат чех според списание "Форбс", отрече всякакви нарушения.

Премиерът на Чехия под обстрел заради доклад на ЕК за конфликт на интереси

Премиерът на Чехия под обстрел заради доклад на ЕК за конфликт на интереси

Той все още е действителният собственик на холдинга Agrofert

"Документацията по казуса, определен от медиите като "Делото Щъркелово гнездо", беше представена днес на надзорния държавен прокурор заедно с предложение за обвинение от полицията", се казва в изявлението на прокуратурата в Прага.

"Държавният прокурор сега ще проучи подадените документи, за да реши дали да повдигне обвинение, да прекрати наказателното производство или да разгледа въпроса по някакъв друг начин", се добавя в него.

Полицията вече призова премиерът да бъде обвинен през 2019 г., но прокурор установи, че твърденията са неоснователни и изчисти Бабиш.

Главният прокурор на страната обаче намери недостатъци в решението и възобнови делото по отношение на Бабиш и неговия помощник Жана Майерова по-късно същата година.

Повече 300 000 чехи искат оставката на премиера Бабиш

Повече 300 000 чехи искат оставката на премиера Бабиш

Разследването срещу него отново изкара несъгласните по улиците

Бабиш, бивш комунист, който е разкрит като сътрудник на тайната полиция от 1980-те години, когато бивша Чехословакия беше съветски сателит, също така е изправен пред обвинения за конфликт на интереси от Европейската комисия.

Бабиш настоява, че е прехвърлил Agrofert на два доверителни фонда, за да се избегне конфликт на интереси, но публичните регистри все още го посочват като действителен собственик на групата.

Бабиш ръководи коалиционно правителство на малцинството, включващо неговото центристко популистко движение ANO ("ДА") и левите социалдемократи.

След като оглавяваше проучванията на общественото мнение с 30-процентова подкрепа в продължение на години, ANO наскоро изпадна в немилост сред избирателите заради равнодушното управление на коронавирусната криза от правителството.

Малко повече от четири месеца преди парламентарните избори през октомври, ANO се класираха на трето място в допитване на агенция Kantar CZ миналия уикенд с 19-процентова подкрепа, изоставайки от две опозиционни коалиции.

Прокуратурата в Чехия проверява премиера

Прокуратурата в Чехия проверява премиера

Андрей Бабиш мамил с финансирането от ЕС