Чешкият премиер Андрей Бабиш се озова под обстрел, след като Европейската комисия (ЕК) публикува доклад, в който се казва, че неговите роли на политик и предприемач представляват конфликт на интереси, предаде "Франс прес".

Милиардерът популист и петият най-богат чех направи своето състояние като собственик на хранителния, химически и медиен холдинг Agrofert.

Бабиш настоява, че е прехвърлил холдинга на два доверителни фонда през февруари 2017 г., когато беше финансов министър, съгласно закон за борба с корупцията, създаден специално за неговия случай, наречен "Закон Бабиш".

Но публично достъпни документи показват, че той все още е действителният собственик на Agrofert.

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Най-големият протест в Чехия от 1989 г. зове за оставка на премиера Бабиш

Невиждано количество протестиращи от падането на комунизма

Европейската комисия стигна до същото заключение в окончателния си одит, който представлява актуализация на по-ранна версия, публикувана през 2019 г.

ЕК заключи, че "г-н Бабиш понастоящем упражнява решаващо влияние върху доверителните фондове".

"Безпристрастното и обективно упражняване на функциите на г-н Бабиш... беше компрометирано поради факта, че той е участвал в решения, които засягат и групата Agrofert", се подчертава в доклада.

"Компаниите от групата не бива да получават субсидии", настоява ЕС и добавя, че всички безвъзмездни средства, отпуснати след февруари 2017 г., когато Бабиш прехвърли Agrofert на фондовете, се смятат за нередовни.

Прокуратурата в Чехия проверява премиера

Прокуратурата в Чехия проверява премиера

Андрей Бабиш мамил с финансирането от ЕС

"100-процентова финансова корекция трябва да се приложи към всички свързани разходи, които вече са декларирани пред Комисията за тези операции", се посочва в доклада.

Бабиш отрече да е имал конфликт на интереси в публикация в "Туитър", наричайки одита "специално създаден и манипулиран".

"Винаги съм спазвал закона", увери той.

Иван Бартош, шеф на основната опозиционна Пиратска партия, изтъкна, че Бабиш трябва незабавно да поиска от Agrofert да върне средствата от субсидиите на чешката държава и нейните граждани.

"Според нашите анализатори това са 20 млрд. крони (774 млн. евро)", написа опозиционният политик в "Туитър".

Социологическите допитвания показват, че Бартош може да свали Бабиш на парламентарните избори през октомври.

Докладът на Европейската комисия е пореден удар за Бабиш, който вече изпадна в немилост пред избирателите заради хаотичното управление на COVID-19 кризата от правителството му .