Чехия може да стане свидетел на най-големия политически протест след падането на комунизма, след като около 100 000 души се очаква да се съберат в Прага тази вечер, за да поискат оставката на премиера Андрей Бабиш, съобщава "Гардиън".

Демонстрантите ще се съберат на площад "Венцеслас", мястото на еуфорични митинги преди 30 години, които съпровождаха Кадифената революция и сложиха край на комунистическия режим в бивша Чехословакия.

Прокуратурата в Чехия проверява премиера

Прокуратурата в Чехия проверява премиера

Андрей Бабиш мамил с финансирането от ЕС

Това ще бъде последният от поредицата митинги против Бабиш, а организаторите твърдят, че посещаемостта ще бъде подпомогната от разкриването на предварителния доклад на Европейската сметна палата, обвиняващ чешкия премиер в конфликт на интереси във връзка с неговите връзки с големия индустриален конгломерат Agrofert, който получава големи субсидии от ЕС.

64-годишният Бабиш, който стана премиер през 2017 г. и е вторият най-богат човек в страната, многократно е заявявал, че никога няма да подаде оставка.

След като полицията препоръча през април да му бъдат повдигнати обвинения в измама заради предполагаеми злоупотреби със средства от европейските фондове, той реагира, като уволни министъра на правосъдието в коалиционното си правителство и назначи приближената си Мари Бенешова.

ЕК иска Чехия да върне над 17 млн. евросубсидии

ЕК иска Чехия да върне над 17 млн. евросубсидии

Премиерът Бабиш бил в конфликт на интереси

През последните шест седмици срещу Бабиш се проведоха четири големи демонстрации в Прага и други градове. Митинг на пл. "Венцеслас" преди две седмици привлече най-малко 50 000 души. Този път протестиращите се очаква да запълнят целия площад, а организаторите ще монтират по-голяма озвучителна система, за да достигнат до повече хора.

Микулаш Минар, говорител на "Един милион момента за демокрация", групата, организирала протестите, посочи, че хиляди хора идват от градове и села в цялата страна, а той обеща да организира още по-големи протести през следващите седмици, ако е необходимо, вероятно премествайки се на по-обширни места, за да се събере нарасващият брой протестиращи.

Управляващите в Чехия печелят, рекордна избирателна активност – 29%

Управляващите в Чехия печелят, рекордна избирателна активност – 29%

"Акция на недоволните граждани" (ANO) получава 21,2%

Противниците на Бабиш твърдят, че одитът на Европейската сметна палата изглежда подкрепя жалбата на "Прозрачност без граници" (Transparency International), че премиерът нарушава правилата за конфликт на интереси, запазвайки ефективен контрол над Agrofert, въпреки че официално собствеността е прехвърлена.

"Г-н Бабиш е собственикът бенефициент на компаниите от Agrofert Group, а от февруари 2017 г. на двата доверителни фонда, които той изцяло контролира, и следователно има пряк икономически интерес от успеха на Agrofert Group", се посочва в доклада на Европейската сметка палата.

В доклада се допълва, че правителствените функции на Бабиш са били "компрометирани" от участието му в решенията относно бюджета, засягащи Agrofert, а Чешката република може да бъде принудена да върне милиони евро субсидии.

Давид Ондрачка, който е директор на "Прозрачност без граници" за Чехия, прогнозира, че днешният протест ще бъде "пирон в политическия ковчег на Бабиш".

Отново хиляди протестираха срещу чешкия премиер Бабиш

Отново хиляди протестираха срещу чешкия премиер Бабиш

Заради скандала с извеждането на сина му в Крим…